Захист заявив заперечення призначенню такої експертизи / Цимбалюк Роман

Слідство призначило психолого-психіатричну експертизу стосовно 21 українського військовополоненого моряка.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив у Facebook.

"У четвер відбулися слідчі дії стосовно трьох військовополонених українських моряків: Богдана Головаша, Андрія Оприска і Володимира Лісового. Слідство ознайомило військовополонених та їхніх адвокатів з постановами про призначення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЗахоплених РФ українських моряків можна вважати військовополоненими - ООН

Полозов зазначив, що захист заявив заперечення призначенню такої експертизи, оскільки військовополонені перебувають під захистом третьої Женевської конвенції, а проведення такої експертизи не передбачено конвенцією і порушує права військовополонених, принижуючи гідність військовополонених таким ставленням.

"З огляду на те, що слідство, незважаючи на заявлені заперечення, має намір провести дану експертизу, захистом заявлені клопотання про присутність адвокатів при проведенні експертизи для належного надання юридичної допомоги військовополоненим", - додав він.

За словами адвоката, на даний момент амбулаторну психолого-психіатричну експертизу призначено стосовно 21 військовополоненого, а стосовно ще трьох військовополонених моряків ознайомлення з постановами про призначення експертизи відбудуться наступного тижня.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

Суд у Москві продовжив терміни арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.