Свої витоки свято бере ще з язичницьких часів / фото: Житомирська міськрада

Після Великодня весь християнський світ відзначає ряд свят, пов'язаних з Воскресінням Христовим. Серед них варто виділити Радоницу, яку також називають Батьківським днем. У 2019 році Радониця випадає на 7 травня. Це день, коли кожен віруючий може розділити радість Воскресіння зі своїми покійними предками. В цей день варто відвідати могили померлих рідних та близьких, але при цьому необхідно не сумувати, а з найкращими почуттями згадати всі світлі моменти, пов'язані з ними.

Чому на Радоницю ходять на кладовище

Свої витоки свято бере ще з язичницьких часів. Очевидно, що в Східній Європі більшість племен вірили в потойбічний світ, в якому продовжується життя. А повернутися у світ живих можна було тільки в деякі дні. Цей обряд називається тризною.

Підношенням покійним родичам було вино, яке наливали в землю заради святкової трапези. Попри те, що церква намагалася викорінити тиск язичництва, більша частина обрядів і традицій збереглися.

Відео дня

В цілому, Батьківський день не відносять до православних свят, і він відсутній у церковному статуті, не виділяючись якою-небудь службою. Водночас традиція шанувати пам'ять предків зуміла проникнути в людське життя, тому читання заупокійної проводиться майже по всій країні в церквах.

Церква просто не схвалює низку народних прикмет поминання померлих, адже це більше язичницькі звичаї.

 Атос-ukraine.com athos-ukraine.com

Радониця - що можна і не можна робити

Якщо йдете на цвинтарі, візьміть з собою і запаліть свічку, прочитайте молитву. В цей день зазвичай прибирають могилки, поминають покійних в повному мовчанні. Періодично люди запрошують священика, їсти та пити не дозволено, але можна залишити чарочку горілки та шматок хліба, хоча їжу рекомендується віддати убогим.

Згідно з віруваннями, душа потребує молитви, адже сама не в силах це зробити. Перед тим, як відвідати кладовище, слід подати записку для поминання померлого, після відслужити панахиду. Особливе місце має молитва, в якій приймається Святе Причастя. На Радоницю можна працювати, якщо в цьому є гостра необхідність, хоча не варто применшувати значимість дня.

Слід виділити трохи часу, щоб помолитися і сходити в церкву. Якщо це складно зробити у встановлену дату, можна перенести відвідування на інший час. Дозволено навіть виходити заміж, реєструвати шлюб, влаштовувати посиденьки з друзями, сім'єю, адже це не пісний день. Про проведення будь-якого таїнства важливо домовлятися заздалегідь, з метою попередити священика в храмі.

Прикмети на Радоницю

Практично всі великі свята в народі пов'язані з різними прикметами, і Радониця також не є винятком. Звичайно, більшість з них вже забулися, але деякі збереглися і до наших днів.

Наприклад, в Батьківський день особливо ретельно стежили за погодою і дуже чекали дощу. Існував навіть спеціальний обряд, за яким діти закликали дощ. Найбільше опадів чекали дівчата і жінки: вони вмивалися дощовою водою, вірячи, що це збереже їх красу і молодість на довгі роки. Ну а для селян дощ означав, що рік буде дуже вдалим і вдасться зібрати великий урожай.

Щоб урожай був багатим, люди уникали будь-якої важкої роботи, особливо тієї, яка пов'язана з полем і городом. Також доброю прикметою вважалося, якщо на Радоницю встановлювалася хороша погода. Наші предки вірили, що тепло посилає їм померлі рідні, бажаючи всього найкращого.

Сьогодні далеко не кожен вірить у прикмети і дотримується стародавніх обрядів, вважаючи за краще відзначати Радоницю по-своєму. Але в цей день головне навіть не слідувати всім правилам, а просто прийти на могилу своїх рідних, згадати їх з радістю в душі і помолитися за них.

Vedmochka.net

Що приготувати на Радоницю

Батьківський день позначають Великоднем мертвих, з такої причини деякі традиції повторюють актуальні для Світлого Воскресіння. Вкрай важливе страва – фарбовані яйця. Краще зупинитися на темних тонах, їх можна отримати завдяки травам і овочам. Сьогодні традиція поступово змінюється, використовуються природні барвники, які дають не особливо яскраві кольори.

Друга важливе страва – кутя, це каша з різних круп, в яку додають родзинки, мед та інші компоненти. У підсумку виходить солодка каша. Збираючись за обідом, вся сім'я бере по ложечці куті. До речі, використання вилок неприйнятне. Каша не може служити закускою до алкогольних напоїв, це суворо заборонено.

Vedmochka.net

Молитва про померлого християнина

Помяни, Господи Боже наш, в вере и надежди живота вечнаго преставльшагося раба Твоего, брата нашего (имя), и яко Благ и Человеколюбец, отпущаяй грехи, и потребляяй неправды, ослаби, остави и прости вся вольная его согрешения и невольная, избави его вечныя муки и огня геенскаго, и даруй ему причастие и наслаждение вечных Твоих благих, уготованных любящым Тя: аще бо и согреши, но не отступи от Тебе, и несумненно во Отца и Сына и Святаго Духа, Бога Тя в Троице славимаго, верова, и Единицу в Троице и Троицу во Единстве, православно даже до последняго своего издыхания исповеда. Темже милостив тому буди, и веру, яже в Тя вместо дел вмени, и со святыми Твоими яко Щедр упокой: несть бо человека, иже поживет и не согрешит. Но Ты Един еси кроме всякаго греха, и правда Твоя, правда во веки, и Ты еси Един Бог милостей и щедрот, и человеколюбия, и Тебе славу возсылаем Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.