Віденське тісто для пасок - один з найбільш вдалих способів приготування тіста для пасок \ Optim1stka.ru

Віденське тісто для пасок - один з найбільш вдалих і простих способів приготування тіста для пасок. Без особливих клопотів і з допомогою цього рецепта можна спекти смачні і ароматні паски до Великодня.

Читайте такожВеликдень: історія, традиції та символи свята (лонгрід)

Це дуже простий рецепт приготування смачного віденського тіста для пасок, опару ставимо з вечора, вранці замішуємо тісто і випікаємо паски. І такі паски завжди вдаються. Найголовніше - вибрати гарні живі дріжджі. З цієї кількості продуктів виходить 6 пасок приблизно по 500 грамів кожна.

Рецепт віденського тіста для пасок:

Інгредієнти: яйце - 6 шт., цукор - 500 гр., масло вершкове - 300 гр., дріжджі свіжі - 50 гр., молоко - півлітра, борошно пшеничне - 1,5 кг, сіль - 1 ч. л. (без верху), ванільний цукор - 1 ч. л., родзинки або цукати - 150 гр. Для глазурі: 1-2 яєчних білка, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування: підігріваємо молоко, щоб воно було теплим, але не гарячим. Розчиняємо в ньому дріжджі. Дріжджі потрібні звичайні, не сухі. У миску вбиваємо яйця, додаємо до них цукор. З допомогою міксера збиваємо яйця з цукром до пишної маси. Розтоплюємо вершкове масло - воно теж не повинно бути гарячим. І вливаємо його до молока і дріжджів. Туди ж додаємо збиті з цукром яйця. Ретельно все це перемішуємо, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 8-10 годин. За цей час опара грає: то піднімається, то опускається. Перемішуємо опару, додаємо сіль і ванільний цукор. Додаємо просіяне борошно. І додаємо родзинки. Їх необхідно заздалегідь замочити, а потім обсушити. І починаємо вимішувати тісто до тих пір, поки воно не відлипатиме від рук, для цього потрібно хвилин 20. Чим довше місимо тісто, тим смачнішим воно виходить. Розкладаємо тісто у форми, заповнюючи їх на 1/3. Металеві форми не забудьте змастити вершковим маслом. І ставимо в тепле місце на півтори-дві години, нехай підходять. Потім випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180-190 градусів духовці.

Паски з віденського тіста завжди вдаються \ Ekskyl - Кращі кулінарні рецепти

Паска заварна великодня:

Інгредієнти: молоко - 250 мл, сметана - 3 ст. л., масло вершкове - 130 гр., дріжджі сухі - 7 гр. , сіль - 1/3 ч. л., ваніль - 1 стручок, яйце куряче - 4 шт. цукор - 225 гр., борошно - 700 гр., родзинки - 100 гр, цукрова пудра - 100-200 гр., коньяк - 100 гр, лимонний сік - 1-2 ч. л.

Приготування: родзинки промийте водою. Замочіть родзинки в коньяку на ніч або на кілька годин. Після вимочування, за деякий час до додавання в тісто, трохи просушіть ізюм на серветці. Заведемо опару. У 40 мл теплого молока додаємо дріжджі і 1 ч. л. цукру. Залишаємо до тих пір, поки не з'явиться "шапочка". У невеликий сотейник наливаємо 210 мл молока і 50 г вершкового масла. Розрізаємо стручок ванілі, виймаємо насіння і кладемо їх в сотейник. Ставимо на вогонь. Як тільки суміш закипіла, знімаємо сковороду з вогню і додаємо 50 г просіяного борошна. Активно помішуємо, щоб не утворилося грудочок. Залишаємо "заварку" охолонути. Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з сіллю. Можна додати будь-які спеції для випічки на свій смак і додаємо 110 г цукру. Збиваємо до невеликої пишноти. Змішаємо жовткову масу з опарою. В окремій чаші зіб'ємо 3 білка і 110 г цукру до пишноти. Додаємо сметану і 80 гр розтопленого вершкового масла. Виливаємо суміш у чашу з опарою. Туди ж додаємо заварене тісто. В отриману масу додаємо частинами решту просіяного борошна, добре вимішуючи. Накриваємо плівкою або вологим рушником. Або тісто можна покласти в пакет. Залишаємо тісто на 1-2 години. Як тільки тісто відпочило і добре піднялося, обминаємо його. Вмішуємо родзинки в тісто. І розкладаємо тісто по формах. Заповнюємо форми тістом на 1/3. Накриваємо рушником і залишаємо ще на 30-60 хв. Розігріваємо духовку на 180 градусів. Випікаємо паски хвилин 30 (час приготування залежить від розміру пасок) Після випікання виймаємо паски, ставимо на решітку і даємо охолонути. Час для глазурі. Залишився 1 яєчний білок збиваємо з просіяною цукровою пудрою. Тут дивимося на консистенцію, додаємо лимонний сік. При бажанні в глазур можна додати харчовий барвник. Прикрашаємо паски глазур'ю, обмазуючи верхівки нею. 

Без особливих клопотів і з допомогою цього рецепта можна спекти смачні і ароматні паски до Великодня \ Кухар.ру

Паска з заварного тіста з корицею:

Інгредієнти: для опари: молоко – 2 склянки, борошно – 3 ст. дріжджі – 3 ст. л. для заварювання: молоко – 2 склянки, масло вершкове – 2 ст. л. борошно – 1 ст. Для тіста: яєчні жовтки – 20 шт. цукровий пісок – 2 ст. борошно м'якого помелу – 2 склянки, вершкове масло – 2-3 ст. ложки, родзинки – 1 ст., цукати – 1 склянка, мигдаль – жменя, ванілін, гвоздика, кориця – за смаком.

Приготування: спочатку приготуємо опару. Отже, підігріваємо на вогні молоко (злегка, щоб воно було просто трохи теплим, а не гарячим). Далі розмішуємо в ньому дріжджі до розчинення, після чого додаємо борошно. Все гарненько перемішуємо і залишаємо, накривши кришкою, на деякий час, щоб опара добре підійшла і спінилася (хвилин 30-40). Тим часом починаємо готувати тісто. Виливаємо в зручну ємність молоко, вмішуємо в нього вершкове масло. Відправляємо цю суміш на невеликий вогонь і доводимо до кипіння, після чого знімаємо з вогню. Змішуємо молочно-масляну суміш з опарою, додаємо борошно і починаємо вимішувати тісто. Тісто має бути дуже м'яким, тому не шкодуйте часу і сил на процес його вимішування. Після того, як тісто буде добре вимішаним, накриваємо його рушником і залишаємо в теплому місці (без протягів) приблизно на одну годину. Ми ж в цей час розтираємо сирі яєчні жовтки з цукром (дочиста, поки цукор не розчиниться). Потім додаємо до них сіль і улюблені спеції (у даному випадку ванілін, гвоздику і корицю). З'єднуємо жовтки з тістом, додаємо борошно і знову добре вимішуємо тісто. Тепер йому знову необхідно дати час піднятися. Як тільки тісто збільшиться в два рази в обсязі, вмішуємо в нього розтоплене на водяній бані вершкове масло, а також цукати, родзинки без кісточок і подрібнений мигдаль. Звертаємо увагу, що родзинки попередньо потрібно залити окропом і протримати в ньому близько 10 хвилин (щоб вони розбухли і стали м'яким), а потім обов'язково обсушити. Залишаємо тісто в теплому місці, щоб воно ще раз піднялося. Змащуємо рослинним або вершковим маслом форми для випічки. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Викладаємо тісто в підготовлені форми на 1/3 їх об'єму), після чого даємо тісту піднятися практично до країв форми (для цієї форми потрібно накрити все тим же рушником і поставити їх в тепле місце). Отже, відправляємо паски у вже розігріту духовку і випікаємо до готовності (близько 40-45 хвилин). Готові паски не поспішаємо виймати з форм, спочатку даємо їм охолонути. За цей час можна приготувати білкову або шоколадну глазур. Отже, змащуємо остиглі паски глазур'ю, а зверху присипаємо їх різнокольоровою присипкою або ж просто посипаємо паски цукровою пудрою.