Правозахисники просять ухвалити закон про покарання воєнних злочинців / фото УНІАН

Кримська правозахисна група звернулася до народних депутатів з проханням ухвалити закон про покарання воєнних злочинців.

Відповідне звернення опубліковане на сайті правозахисної групи.

Читайте такожПапа Римський Франциск попросив «плодів миру» для України

Відео дня

"У це важко повірити, але на п’ятому році війни із Росією у Кримінальному кодексі не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, а положення щодо воєнних злочинів не в повній мірі відповідають вимогам міжнародного права. Це стало однією із причин, чому за всі ці роки в Україні суд виніс лише один вирок за воєнні злочини", - йдеться в зверненні.

Як заявляють правозахисники, урядовим законопроектом № 9438 пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України і надати можливість національним органам слідства та суду для ефективного кримінального переслідування людей, які вчинили основні злочини, за міжнародним правом.

"Його ухвалення чекають десятки тисяч людей, які стали жертвами російської збройної агресії у Криму та на Донбасi. Саме за цим законом Україна має судити представників незаконних збройних формувань, які утримують та катують людей у підвалах на окупованих територіях. Саме за цим законом Україна має притягнути до відповідальності винних у грубих порушеннях міжнародного права, які сталися під час Іловайського котла, боїв під Дебальцевим, розстрілу житлових кварталів Маріуполя, знищення автобуса під Волновахою тощо", - наголошують правозахисники.

Автори звернення впевнені, що правильна кваліфікація таких дій сьогодні дасть можливість притягнути винних до відповідальності у майбутньому, навіть через десятки років.

Кримська правозахисна група просить депутатів винести законопроект № 9438 на розгляд 30 травня та ухвалити відповідний закон.