Адвокат підкреслив, що якщо ситуація з підсудністю не вирішиться, Бекіров в знак протесту планує прив'язати себе до ліжка / фото Радіо Свобода

Адвокат тяжкохворого активіста Едема Бекірова Олексій Ладін побоюється, що його підзахисний не переживе дорогу до Красноперекопська, куди перенесено "судовий" розгляд справи активіста.

Як повідомив Ладін на своїй сторінці в Facebook, "суддя" Олександр Вороной направив кримінальну справу стосовно Бекірова для розгляду по суті в "Красноперекопський районний суд Криму", який знаходиться за 123 кілометра від Сімферополя, де зараз тримають Бекірова.

"Аргумент судді такий: справу мають розглядати в Красноперекопську, оскільки саме в тому районі співробітники ФСБ виявили схованку з боєприпасами та вибухівкою, в зберіганні яких обвинувачують Бекірова. Але в тому то й сіль, що навіть за версією слідства ФСБ склад злочину закінчується на зберіганні [в Сімферополі], але ніяк не на перевезенні [до схованки, таємним свідком у район села Рисове, Красноперекопського району], як вважає суддя Вороной", - написав адвокат.

Відео дня

Ладін назвав це рішення абсурдним, а доводи суду неспроможними, й заявив, що захист уже оскаржив рішення. Він також зазначив, що питання територіальної підсудності в цьому випадку є принциповим, оскільки безпосередньо загрожує здоров'ю та життю Бекірова.

"Етап із СІЗО до суду довжиною в 123 кілометра, влітку, в автозаку, по розбитих дорогах північного Криму Едем Бекіров не переживе. Більш того, ІТТ у Красноперекопську немає, найближчий в Армянську, а це ще 20 кілометрів. Щоденні 20 кілометрів до суду й назад. Крім того, є інформація про те, що ІТТ Армянська перебуває на ремонті, в зв'язку з чим не зрозуміло, де будуть тримати Бекірова на період суду в Красноперекопську...", - додав він.

Адвокат підкреслив, що якщо ситуація з підсудністю не вирішиться, Бекіров на знак протесту планує прив'язати себе до ліжка або будь-якого нерухомого предмету в камері, й відмовиться виїжджати за межі медсанчастини СІЗО.

Читайте такожУ активіста Бекірова защемлення нерва в хребті, він не встає з ліжка - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні понад 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Донька активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Євросуд із прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова до лікарні.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

25 червня Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також до кардіоцентру на консультацію до кардіолога. Адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику здоров'ю Бекірова, як "дуже високий".

10 липня ЄСПЛ ухвалив нове рішення у справі Бекірова, яким конкретизував своє попереднє рішення від 11 червня. Згідно з новою заявою ЄСПЛ (адресована уряду Російської Федерації), незалежні та спеціалізовані лікарі повинні провести медичне обстеження і як підсумок підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров'ям Бекірова.

Відповідні медичні висновки повинні також вказувати, чи є медична допомога, яку на цей момент надають Бекірову, адекватною його проблемам зі здоров'ям, а також чи підходить для останнього як запобіжний захід тримання у в'язниці.

16 липня Ладін повідомив, що лікарі медико-санітарної частини СІЗО не приймають ліки, передані Бекірову родичами.

22 липня Ладін повідомив, що Бекіров не встає з ліжка через защемлення нерва в хребті.