Багато хто з полонених українців мають проблеми зі здоров'ям, тому правозахисники сподіваються на їхнє звільнення / flickr.com/Jérémy LARROQUE

Москва може незабаром передати Україні п'ятьох українських політв'язнів: Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха і Олександра Кольченка, яких перевели до московського СІЗО «Лефортово».

Таку думку в коментарі УНІАН висловив один із керівників російського правозахисного центру «Меморіал» Сергій Давідіс.

Читайте такожКолишній політв'язень Стешенко про тортури ФСБ в Криму: топили у воді, душили пакетом і били струмом«Російська правозахисниця Вікторія Івлєва 20 серпня передала в московське СІЗО «Лефортово» передачу для п'яти українських політв'язнів – Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба і Миколи Карпюка. Є факт, немає підстав не довіряти Вікторії, яка впродовж довгого часу активно допомагає українським політв'язням», – сказав він.

Відео дня

За словами Давідіса, виходячи з того, як влаштовані слідчі ізолятори, передачі приймаються тільки для тих, хто там утримується.

«Той співробітник, який сидить у «віконці» прийому, він звіряє зі списком осіб, які там утримуються, і приймає передачі лише тим, хто там дійсно перебуває», – зазначив Давідіс.

«З огляду на те, що жодних слідчих дій не ведеться, це фігуранти різних справ і багато з них мають серйозні проблеми зі здоров'ям – і Клих, і Балух, і Гриб, – є підстави розраховувати, що це пов'язано з наміром на якихось умовах і якимось чином передати їх Україні. Це найприродніше і розумне пояснення. Незрозуміло навіщо їх ще можна було зібрати разом», – додав представник правозахисного центру «Меморіал».

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація про намір Росії до кінця серпня передати Україні полонених моряків.