Медики вимагали від пацієнтів від 1500 до 18000 гривень за один курс хіміотерапії / фото УНІАН

Прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру завідувачу поліклінічного відділення Національного інститут раку (НІР) Міністерства охорони здоров’я і лікарю-онкологу у заволодінні коштами онкохворих громадян.

Про це повідомили у прес-службі столичної прокуратури.

У ході досудового розслідування слідством установлено, що завідувач поліклінічного відділення інституту спільно з лікарем-онкологом «організував та створив умови, за яких пацієнти не мали можливості скористатись своїм правом на безоплатну медичну допомогу».

Відео дня

«Зловмисники переконували пацієнтів, що кількість медичних препаратів, закуплених за державні кошти, дуже обмежена. Тож за сприяння в отриманні безкоштовних ліків медики вимагали від пацієнтів грошову винагороду, у тому числі під виглядом благодійної допомоги, у сумі від 1 500 до 18000 гривень за один курс хіміотерапії», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожНАБУ затримало на "гарячому" очільника Миколаївського облавтодору

Крім того, встановило слідство, вказані посадовці надавали вказівки іншим лікарям, яким чином проводити консультації з пацієнтами та їхніми родичами, щоб змусити їх сплачувати кошти за ліки, які вони мали б отримувати безоплатно.

«На даний час у кримінальному провадженні встановлено 7 потерпілих, яким завдано матеріальних збитків на суму близько 40 тисяч гривень», - поінформували у прокуратурі.

Вказаним посадовим особам повідомлено про підозру у кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 184 та ч. 3 ст. 191 КК України, а саме за фактами порушення права на безоплатну медичну допомогу та заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчиненому повторно.

Правоохоронцями вживаються заходи для встановлення інших потерпілих.

Також, поінформували у прокуратурі, досудовим розслідуванням перевіряються відомості щодо порушень при проведенні закупівель медичних препаратів службовими особами інституту.

Як повідомляв УНІАН, 16 серпня у поліції заявили, що лікарі Національного інституту раку МОЗ викрили на вимаганні хабарів від онкохворих, а також від суб'єктів господарювання за перемогу у процедурах конкурсних торгів із закупівлі ліків та медикаментів. Того ж дня у інституті відбулися обшуки. За даними поліції, суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 тис. до 70 тис. гривень, а суми «відкатів» за перемогу у тендері становили 15-20 % від загальної вартості укладених угод.

В Адміністрації Національного інституту раку, у свою чергу, заявили, що інформація поліції про вимагання хабарів лікарями установи за перемогу у тендерах із закупівлі ліків є спотвореною і «не відповідає реальним обставинам кримінального провадження».

Водночас у Адміністрації НІР запевнили, що сприяють правоохоронцям у розслідуванні можливих зловживань службовими особами інституту під час закупівлі та розподілення медичних препаратів для лікування онкохворих.