Медичну допомогу хворі отримують через решітку / ombudsman.gov.ua

У Солонянській виправній колонії №21 в Дніпропетровській області грубо порушується право засуджених на належну медичну допомогу.

Читайте такожЯк Зайцева проводить перший місяць у колонії: ліжко біля пожежного виходу, ніж на ланцюгу, вівсянка з сосисками, вишивка хрестиком і перспектива роботи «кувалдчицею»До такого висновку дійшли у секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини після моніторингового візиту до установи.

«Встановлено, що медичну допомогу хворі отримують через решітку, що адміністрація установи пояснює необхідністю забезпечення  особистої безпеки медичного персоналу», – зазначається у повідомленні.

Відео дня

Крім того повідомляється, що в одній із палат медичного закладу виявлено засудженого, який потребує негайного оперативного втручання через некроз тканин ноги.

«Хворий вже втратив один із пальців, а інші – вже почорніли. Післяопераційна рана не заживає упродовж тривалого часу та гноїться. Через відсутність у засудженого коштів на проведення оперативного втручання, він, відповідно до пояснень медичного персоналу, отримує знеболюючі препарати та раз на три місяці обстежується в одній із лікарень міста Дніпро. Разом з тим, подальше зволікання з лікуванням може призвести до втрати всієї кінцівки», – повідомили в офісі Уповноваженого з прав людини.

Інший засуджений, який два тижні тому проковтнув частину ложки,  про що повідомив адміністрацію установи, жодного разу не був оглянутий лікарем. Факт нанесення засудженим собі самоушкодження ніде документально не було зафіксовано.

В приміщенні палати для осіб з психічними розладами виявлено хворого на активну форму туберкульозу, якого, попри встановлений діагноз, не було направлено до спеціалізованої лікарні.

Засуджених не у повній мірі забезпечують чистою питною водою / ombudsman.gov.ua

Через постійні перебої з водопостачанням не дотримуються санітарні вимоги, в тому числі щодо забезпечення засуджених чистою питною водою. Також встановлено, що засудженим щоденно не додають 130 грамів хліба, що становить понад 20% від денної норми.

На території дисциплінарних приміщень установи виявлено прогулянковий дворик, шириною менше одного метра. Його не обладнано лавою, гімнастичною перекладиною та паралельними брусами. Утримання в такій клітці можна розцінювати як катування.

Звіт після візиту до колонії спрямують до Мін'юсту / ombudsman.gov.ua

«За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення», – зазначається у повідомленні.

Як раніше повідомляв УНІАН, у Житомирській колонії ГПУ виявила «VIP-камеру» для кримінальних авторитетів.