На вулиці Лабораторній в Києві знесли пам'ятку архітектури / wikipedia.org

У Києві забудовник незаконно зніс пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення – садиби на вул. Лабораторній, 9-Б.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Київської міськдержадміністрації.

Читайте такожВерховний Суд заборонив будь-яке будівництво в історичних частинах міст без дозволу Мінкульту

Відео дня

У КМДА нагадали, що в жовтні Верховний суд відкрив касаційне провадження у справі про зняття статусу пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення з садиби, в якому Департамент охорони культурної спадщини виступає третьою особою у справі на стороні відповідача – Мінкультури.

"Досі засідання не було призначене, проте забудовник, не зважаючи на це та на діючі приписи, зніс пам’ятку. Варто зауважити, що пам’ятка досі перебуває у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України", - йдеться в повідомленні.

Директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк наголосив, що цей безпрецедентний випадок вкотре доводить нагальну необхідність ухвалення в другому читанні законопроекту щодо посилення відповідальності за нищення пам’яток.

"Уже наче мантру ми повторюємо про необхідність цього законопроекту. Сподіваюсь, що цей випадок примусить парламентаріїв бути активнішими та прийняти документ у другому читанні. Адже мова йде не тільки про збільшення штрафів та посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, тут виписана низка заходів, що дадуть зелене світло у наведенні ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини", – наголосив Никоряк.

За його словами, Департамент охорони культурної спадщини готує звернення до поліції та Мінкультури щодо незаконного знесення пам’ятки.

У КМДА нагадали, що забудовник – компанія «Скайпроджект» (кінцевий бенефіціар - Олександр Глимбовський) зверталася до Міністерства культури з позовом про зняття статусу пам’ятки з садиби. ТОВ «Скайпроджект» через Окружний адмінсуд м. Києва та Шостий апеляційний адміністративний суд м. Києва скасувало наказ Мінкультури від 15.09.2010 706/16-10, яким будинок було занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проте Міністерство культури звернулося з касаційною скаргою до Верховного суду, наразі судовий процес триває.