Ілюстрація / REUTERS

В Інституті масової інформації заявили, що за 2019 рік в Україні зафіксували 243 випадки порушень свободи слова. З них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів, загинув один журналіст.

Результати дослідження опублікувала прес-служба ІМІ.

Читайте такожВ Україні найбільше порушують права пенсіонерів, журналістів і кримських татар - звіт

Відео дня

Там зазначили, що свобода слова в Україні за 2019 рік погіршилася. Так, вперше за останні 3 роки сталося вбивство журналіста. 20 червня 2019 року в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після нападу.

Фахівці зафіксували за 2019 рік в Україні 99 випадків перешкоджання законній журналістській діяльності, 37 випадків погроз, 23 випадки побиття, 21 випадок ненадання доступу до інформації та 18 випадків кібератак і стільки ж випадків юридичного тиску.

У 2018 році порушень свободи слова зафіксували менше – 235 випадків.

Також у 2019 році зафіксували 6 випадків цензури в Україні, у 2018 — 2. За даними ІМІ, це сталося через посилення цензури медіавласників.

Серед регіонів України за кількістю порушень лідирує Київ та Київська область (89 випадків). Друге місце за кількістю порушень посіла Одещина (19 випадків), третє – Волинь (15).

На непідконтрольній Україні території Донбасу та в анексованому Криму робота незалежних журналістів надалі залишалась практично неможливою, або суттєво утрудненою.

Нагадаємо, Європейська федерація журналістів повідомляла, що упродовж 2019 року у всьому світі вбили 49 журналістів, два випадки припало на Європу — зокрема в Україні вбили черкаського журналіста Вадима Комарова.