Філарет / REUTERS

Почесний патріарх Філарет вимагає повернути з Константинополя оригінал постанови Собору, яким було визнано розпуск Київського патріархату.

Про це він заявив під час прес-конференції у Києві, передає ТСН.

Читайте також"Встав на шлях неправди": у ПЦУ відреагували на "відкликання" Філаретом підпису під рішенням Об'єднавчого собору

Відео дня

Філарет продовжує наполягати, що Україна отримала не такий Томос, як усі інші автокефальні церкви, й стала залежною від Вселенського патріархату. 

"Коли побачили, що стали залежними, то ми відкликали свої підписи під рішенням про ліквідацію Київського патріархату. І зараз вимагаємо від Вселенського патріарха Варфоломія, щоб він повернув нам оригінал цього собору", - зазначив він.

За словами Філарета, оскільки собор Київського патріархату, то оригінал повинен зберігатися у канцелярії Київського патріархату, а не в канцелярії Константинопольського.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков - на ньому ухвалили створення автокефальної помісної Православної церкви України. Вона об'єднала УПЦ КП і УАПЦ, а також кількох ієрархів УПЦ МП.

6 січня 2019-го ПЦУ отримала Томос про автокефалію від Константинопольського патріархату. За кілька місяців почесний патріарх ПЦУ Філарет звинуватив предстоятеля новоствореної української церкви та екс-президента України Петра Порошенка у порушенні домовленостей - мовляв, було домовлено розподілити повноважень інакше. Філарет наполягає, що УПЦ КП не ліквідована.

Після цього священний синод ПЦУ вирішив створити для Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ у формі місії. Разом з цим у грудні 2019-го Епіфаній повідомив про остаточну ліквідацію організацій "Київська Патріархія УПЦ КП" та "Патріярхія УАПЦ".

У січня 2020 року Філарет заявив про відкликання підпису під постановою Помісного собору Української православної церкви (УПЦ) від 15 грудня 2018 року, якою було ліквідовано Київський патріархат.