Обшуки в офісі телеканалу "1+1" напередодні провела СБУ / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова звернеться до голови Служби безпеки України Івана Баканова та ряду правоохоронних органів щодо ситуації з обшуками в офісі групи "1+1 Медіа".

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету.

Читайте такожВідкритий лист групи 1+1 медіа з приводу дій Служби безпеки України

Відео дня

Під час засідання юрист групи Сергій Здоровець наголосив на позиції "1+1 Медіа", що відповідна ситуація викликана викривальною діяльністю телеканалу і його проектів, яка є "актуальною, становить суспільний інтерес і досить часто використовується для того, щоб розкривати інші злочини".

"Я не буду акцентувати багато уваги на тому, що були допущені порушення процесуального законодавства. Ми будемо використовувати цю дію в рамках судового спору", - заявив Здоровець.

Юрист наголосив, що його дивує заява СБУ про те, що начебто ця ситуація не стосується телеканалу. "Якщо ви приходите в будівлю, яка орендується телеканалом, якщо ви втручаєтеся в роботу журналістів, які працюють на телеканалі, хіба це не стосується телеканалу?", - запитав Здоровець.

За його словами, діяльності журналістів перешкоджали, вона була заблокована.

"Було грубо порушено частину 2 статті 168 Кримінального процесуального кодексу України, адже були вилучені системи зв'язку, були вилучені дві комп'ютерні системи... Хоча КПК встановлює обов'язок копіювати таку інформацію, а не вилучати", - наголосив юрист.

Як вважає Здоровець, ухвала суду про обшуки є невмотивованою. "Ми будемо від себе оскаржувати ці дії, оскаржувати ці рішення в рамках КПК", - сказав він.

Також під час засідання свої зауваження до проведення обшуків висловив, зокрема журналіст Євген Куксін.

Водночас, перший заступник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Віталій Маяков зауважив, що ні голова СБУ, ні будь-яка посадова особа СБУ "не говорили про те, що ми журналістів, у яких вчора проведені, відповідно до рішення суду, слідчі дії, підозрюємо в причетності до вчинення злочину".

"Вчора було проведено кілька десятків обшуків, але люди, у яких ми провели ці обшуки, сприйняли це адекватно", - сказав він і запевнив, що обшуки було проведено відповідно до вимог законодавства.

Маяков також заявив: "Ми ніяким чином не звинувачуємо канал "1+1", тому що обшук в каналі "1+1" не проводився. Обшуки проводилися за місцями роботи, проживання окремих журналістів, які співпрацюють з каналом "1+1".

Крім того, він запевнив, що "про підозру поки що нікому не повідомлялося".

За словами Маякова, загалом було проведено близько 22 обшуків, але він через таємницю досудового розслідування не може озвучувати, у кого вони відбулися.

Маяков також повідомив: "Ми проводили огляди мобільних телефонів, комп'ютерів, у тому числі прем'єр-міністра, який надав, пояснив усе. До речі, окремі члени уряду - також було проведене з ними дослідження на поліграфі".

Читайте такожНСЖУ відреагувала на обшуки СБУ в офісі та журналістів телеканалу "1+1"

Під час засідання було запропоновано і підтримано рішення звернутися від комітету до всіх компетентних органів, які мають право на проведення слідчих дій, аби в майбутньому унеможливити або в лише у крайніх випадках здійснювати подібні дії, які мали місце в ситуації з цими обшуками.

"З приводу конкретного факту звернутися до керівника Служби безпеки України Івана Баканова з констатацією всіх виявлених фактів, припущень і скарг, які мали місце сьогодні під час засідання нашого комітету... Якщо реакція керівника Служби безпеки України не буде такою, яка задовольнить тих, хто звернувся сьогодні до нас з відповідною інформацією і клопотаннями, ми залишаємо за ними і за нами право звернутися повторно, до генерального прокурора України - в майбутньому", - озвучив голова комітету Нестор Шуфрич другу частину рішення комітету.

Також було заявлено, що в рішенні комітету має бути вказано і про "факти перешкоджання журналістській діяльності".

Так, комітет має звернутися до Баканова щодо вивчення обставин, озвучених на засіданні комітету.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого керівник Департаменту журналістських розслідувань групи "1+1 Медіа" Максим Шиленко заявив, що співробітники СБУ проводять обшуки в офісі, де працюють журналісти проектів "Гроші" і "Секретні матеріали".

Обшуки здійснювалися на робочому місці журналіста Євгена Куксіна, а також у його квартирі.

Також правоохоронці провели обшук у квартирі журналіста Дениса Данька.

За результатами обшуків в офісі слідчі СБУ вилучили два системних блоки комп’ютерів.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов запевнив, що "про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються". За словами голови СБУ, відповідні слідчі дії у цій справі проводились щодо міністрів, представників державної влади та УДО. Окремі урядовці за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні.

Сьогодні, 6 лютого, група "1+1 Медіа" закликала президента Володимира Зеленського, голову ВР Дмитра Разумкова, голову Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голову Комітету ВР з питань свободи слова Нестора Шуфрича, першого заступника голови Нацради з питань телерадіомовлення Ольгу Герасим’юк, голову СБУ Івана Баканова і генпрокурора Руслана Рябошапку не допустити спроб політичного тиску і переслідування незалежних медіа.