Олександр Маринченко (крайній справа), Сергій Тамтура (крайній зліва) / фото facebook.com/Алексей Горошинський

Видані у грудні представникам ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами двоє колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олександр Маринченко та Сергій Тамтура повернулися до Києва.

Про це повідомив адвокат екс-«беркутівців» Олександр Горошинський на своїй сторінці у Facebook.

«Колишні співробітники спецпідрозділу «Беркут» Олександр Маринченко та Сергій Тамтура повернулися до Києва, після їх обміну в рамках Нормандських домовленостей», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожЛутковська про обмін: РФ не погоджувалася повертати військових без видачі екс-"беркутівців"

Адвокат також виклав фото відкритого листа екс-«беркутівців» до президента, генерального прокурора та голови Верховної Ради. У листі Маринченко та Тамтура, зокрема, відзначають, що були змушені погодитися на участь в обміні, оскільки їх відмова поставила б під загрозу обмін в цілому.

Також екс-«беркутівці» «закликають терміново скасувати закон про амністію майданівців і забезпечити справедливе і неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів і експертів».

Як повідомляв УНІАН, Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс- «беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янишевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

28 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов'язання.

29 грудня в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україна повернула 76 осіб в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО. В рамках обміну Україна передала екс-«беркутівців».