Ілюстрація / REUTERS

У списках на звільнення є всі незаконно ув'язнені на території тимчасово окупованого Криму та в Росії українці, у тому числі кримські татари.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявили заступниці постійного представника президента в Автономній Республіці Крим Дар’я Свиридова і Таміла Ташева.

Читайте такожПонад 200 українців утримують бойовики на Донбасі, більш як 100 – в Криму та в РФ

Відео дня

"Ми ніколи не кажемо про обмін, адже люди - не товар. Ми звільняємо людей, які незаконно позбавлені волі, або робимо всі можливі дії для звільнення людей, які незаконно позбавлені волі в рамках збройного конфлікту. Однак будь-яка інформація щодо звільнення є доволі чутливою, і будь-який виток може нашкодити процесу", - пояснила процес комунікації Свиридова.

За її словами, Представництво президента в АРК тісно співпрацює з громадськими правозахисними організаціями, які документують і перевіряють кейси, пов’язані з політично вмотивованими переслідуваннями та позбавленнями волі, а також обговорює ці питання з правоохоронними органами Криму, які проводять розслідування і збирають належні докази незаконного позбавлення волі осіб на тимчасово окупованих територіях півострова або в РФ.

"Усі списки людей, про які говорить правозахисна спільнота, ми одразу передаємо в Офіс президента, тобто комунікована кожна особа, немає виключень, тому що для нас кожен громадянин, який переслідується з боку РФ, є незаконно переслідуваним", - наголосила Ташева.

Вона повідомила, що наразі українська влада працює по двох треках: звільнення осіб з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та звільнення осіб, незаконно утримуваних в Криму та в Росії.

Своєю чергою, Свиридова запевнила, що у списках на звільнення є всі громадяни України, зокрема усі незаконно ув'язнені кримські татари.

“Всі українці та кримські татари є у списках, які нами збираються, верифікуються і передаються в Офіс президента", - уточнила вона.

За даними правозахисників, озвученими під час прес-конференції, наразі на території тимчасово окупованого Криму та в Росії незаконно позбавлено волі 88 громадян України.