Ілюстрація / REUTERS

Міністерство закордонних справ оприлюднило поради українським громадянам, які бажають повернутися в Україну з Польщі.

Про це йдеться в оперативній інформації щодо коронавіурсу від МЗС України.

"Постарайтеся добратися до пунктів пропуску для автомобільного сполучення, що наразі працюють у цілодобовому режимі: «Ягодин-авто» (з польської сторони - «Дорохуськ»), «Рава-Руська» («Гребенне»), «Краківець» («Корчова»). Там працюють українські консули", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїна почала вивозити своїх громадян з Єгипту – Кулеба

Водночас дипломати звертають увагу, що міське сполучення в Польщі обмежено.

"Зараз опрацьовується можливість введення додаткових рейсів міжнародного сполучення на маршрутах Варшава - кордон. Польська сторона запевнила про лояльне ставлення до наших громадян в питанні порушення ними міграційних правил країни у випадку завершення терміну дії дозвільних документів на перебування", - сказано у повідомленні.

Окрім того, дипломати радять українцям перевірити, чи звернулися вони до посольства чи консульства у Польщі електронною поштою чи за телефоном гарячої лінії на їхній офіційній сторінці (https://mfa.gov.ua/embassies/polshcha).

"Також можна звернутися на сторінках посольства і консульств у соцмережах. Повідомте ваші ім’я та прізвище, місце перебування та готовність до повернення в Україну. Зверніть увагу, що наразі телефонні лінії перевантажені, тому оптимальний варіант - надіслати електронного листа з вашими даними", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, українці можуть зареєструватися у системі ДРУГ (https://friend.mfa.gov.ua/) і таким чином повідомити МЗС та закордонні дипломатичні установи України про своє перебування у Польщі. Це допоможе отримувати термінові важливі повідомлення, зокрема - про можливі шляхи повернення.

"Чекайте на подальші інструкції щодо формування груп для повернення в Україну. Ситуація аналізується в режимі 24/7 і розробляються плани евакуації громадян України", - заявили в МЗС.

Як повідомляв УНІАН, з опівночі 17 березня в Україні тимчасово припинили міжнародне пасажирське залізничне, повітряне та автомобільне (для автобусів) сполучення.

Згідно з даними ДПСУ, за добу додому повернулися майже 3,4 тисяч українців, які перебували у Польщі без транспортних засобів. Автобуси для перевезення громадян виділили органи місцевої влади.