Раніше підозрюваних передали бойовикам на окупований Донбас / фото УНІАН

Святошинський райсуд Києва так і не розглянув клопотання прокурорів про зміну запобіжних заходів екс-“беркутівцям” Олександру Маринченку та Сергію Тамтурі, обвинуваченим у масових розстрілах активістів Майдану.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив прокурор Яніс Сімонов.

Він зазначив, що 17 березня прокурори подали до канцелярії суду клопотання про зміну запобіжних заходів Маринченку і Тамтурі, але судове засідання не було призначено, а наступне засідання у справі проти 5 екс-«беркутівців» відбудеться аж 4 червня.

Відео дня

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, розгляд клопотання про обрання чи зміну запобіжного заходу є невідкладною слідчою дією, і суд мав би розглянути клопотання прокурорів впродовж 72-х годин з моменту його подання, тобто не пізніше п'ятниці, 20 березня.

Читайте такожДвоє обміняних екс-"беркутівців", які повернулися до Києва, залишаються підсудними - Рябошапка

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександр Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

28 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов'язання. 29 грудня їх передали бойовикам ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами.

У лютому Маринченко та Тамтура повернулися до Києва. Вони були присутні на засіданні суду 17 березня.

Прокурори мали намір на тому засіданні подати клопотання про тримання Маринченка і Тамтури під вартою, оскільки вони порушили особисті зобов’язання, не з’явившись на засідання суду 14 січня. Однак головуючий у справі суддя Сергій Дячук не дав прокурорам такої можливості, пославшись на карантин і закривши судове засідання до 4 червня. Прокурори подали відповідне клопотання в канцелярію суду.