В той час, поки звичайні українці тісняться біля КПП, як шпроти у бляшанці, VIP-персони легко долають кордон без жодних проблем. Як, наприклад, мультимільйонер Валерій Хорошковський, який за інформацією ЗМІ, повернувся із Ніцци до Києва приватним літаком вже після зачинення кордонів. 

Журналісти програми "Гроші" знайшли тих, хто непогано наживається на закритих українських кордонах.

Перед остаточним закриттям 27 березня на польсько-українському кордоні зібрались тисячі українців, які вирішили повернутись додому.

Читайте такожУкраїнці повертаються додому: на кордоні з Польщею утворилася довжелезна черга (фото, відео)

Через кордон було організоване перевезення громадян на автобусах, на якому підприємливі ділки вирішили нажитись.

За поїдку з Корчової до Краковця  (відстань два кілометри) люди платили по 300 гривень. І це при тому, що офіційно заявлялось, що рейси будуть безкоштовні.

Власники компанії-перевізника запевняють, що плата - це всього лише "добровільні пожертви" і ніхто її не вимагає.

У прикордонників і місцевій раді від відповіді про плату також ухиляються.

Журналісти порахували, що якщо брати по 30 злотих з кожного пасажира, то виходить 12 тисяч гривень за рейс довжиною максимум 5 км, щоб привести людей з польського кордону і завезти в Україну.

За даними ДПСУ,  перевезли більше 10 тисяч осіб до 26 березня. Вже 27 березня перевезли 6,5 тисяч людей. Тобто за найскромнішими підрахунками прибуток склав понад 3 мільйони гривень.

Експерти зазначають, що нести відповідальність за наживання на людському горі мають як місцева влада, так і прикордонники, без відома яких ця схема не могла б працювати.