Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що влада у зв’язку з епідемією коронавірусу діє настільки жорстко, наскільки цього вимагає розвиток ситуації в Україні, і закликав українців не перетворюватись на «ображених дітей, яким під час застуди батьки заборонили їсти морозиво».

Про це він сказав у своєму відеозверненні, розміщеному на сторінці Офісу президента у Facebook.

Читайте такожУряд може залишити часткові карантинні обмеження до вересня – ЗМІ

Відео дня

Президент нагадав, що з 6 квітня уряд запровадив нові обмеження задля запобігання поширенню коронавірусу. «Це, зокрема, обов’язкове носіння маски у громадських місцях. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, тому маска на вашому обличчі – це безпека людей навколо. Потрібно вийти з дому – надягайте маску. І тільки так», - зазначив він.

Президент також зауважив, що, виходячи на вулицю, необхідно мати документ, що посвідчує вашу особу. «Це потрібно, щоб поліція могла перевірити, чи не зобов’язані ви бути на самоізоляції або в обсервації», - додав він.

Зеленський також нагадав, що з 6 квітня пересуватися вулицею можна не більше двох осіб, виняток становлять родини з дітьми. Відвідування парків, скверів і зон відпочинку можливе тільки для вигулу домашніх тварин. За порушення правил карантину діє адміністративна та кримінальна відповідальність.

«Дорогі громадяни! Сьогодні наша держава діє настільки жорстко, наскільки цього вимагає розвиток ситуації в Україні. Наші дії є абсолютно симетричними з більшістю країн Європи та світу. А санкції за порушення правил карантину, наприклад, в Італії становлять до трьох тисяч євро, у Франції – майже чотири, у Сінгапурі – до десяти тисяч доларів, а в Іспанії – до тридцяти тисяч євро. Ми всі стоїмо на сторожі демократичних цінностей і свобод, але є часи, коли пріоритетом стає здоров’я та життя цілої нації», - наголосив він.

Зеленський підкреслив, що сьогодні саме такий час. «Давайте не перетворюватися на ображених дітей, яким під час застуди батьки заборонили їсти морозиво. Всі обмеження є лише тимчасовими незручностями, вони – важливі й потрібні для вашої ж безпеки», - зауважив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня уряд посилив карантинні заходи. Згідно з відповідною постановою, з 6 квітня до 24 квітня заборонено: перебування в громадських місцях без респіратора або захисної маски; переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводження осіб, які не досягли 14 років; перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу дорослих.

Також заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності; спортивних та дитячих майданчиків; проведення всіх масових заходів; перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу; самовільно залишати місця обсервації.

В Україні станом на 9:00 7 квітня зафіксовано 1 тис. 462 випадки коронавірусної хвороби. 45 осіб померли від COVID-19, 28 пацієнтів одужали.