Ілюстрація REUTERS

Міністерство цифрової трансформації створило мапу, що демонструє недотримання правил самоізоляції громадянами, які повернулися з-за кордону після 17 березня. Про це повідомив віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в своєму Telegram-каналі.

Читайте такожВ Офісі президента розглядають можливість послаблення карантину до 24 квітня«Створили мапу, яка показує недотримання правил самоізоляції людьми, які повернулися з-за кордону, з країн, де вирує коронавірус», - написав він.

Згідно з повідомленням, за допомогою аналізу великого обсягу даних для мапи були визначені населені пункти, в яких живуть люди, що повернулися з-за кордону і найменше перебувають на самоізоляції протягом 14 днів після приїзду. Зокрема, помаранчевим кольором на мапі позначаються населені пункти, де 50-200 людей не дотримувалися правил самоізоляції, червоним - понад 200.

Відео дня

Міністр підкреслив, що відомство отримувало інформацію від мобільних операторів, але вона не містить ніякої персональної інформації про абонентів.

Мапа порушення правил самоізоляції / facebook.com/fedorov

«Мінцифри отримує від операторів мобільного зв'язку Big Data (великі масиви інформації - УНІАН) про понад півмільйона людей. Це абоненти, які повернулися в Україну звідти, де є епідемія, починаючи з 17 березня. На основі цих даних створюється мапа, якою можуть користуватися РНБО і МОЗ. Дані від мобільних операторів не містять ніякої персональної інформації про абонентів», - написав він.

Згідно з повідомленням, оператори надають інформацію тільки про кількість осіб в населеному пункті, які повернулися з-за кордону; країни та шляхи повернення в Україну, сумарну кількість інших людей, з якими контактували порушники.

За словами Федорова, держава використовуватиме мапу для оцінення рівня дотримання карантину особами, які мають високий ризик бути носіями COVID-19 в різних містах; для оптимізації розміщення ресурсів у тих регіонах, де поганий рівень дотримання; для планування заходів з безпеки і захисту здоров'я.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство цифрової трансформації на виконання постанови Кабінету міністрів від 2 квітня запустило мобільний додаток для контролю за дотриманням самоізоляції і/або обсервації.

Також мобільний додаток «Дія» від Мінцифри з 7 квітня надсилає користувачам повідомлення і термінові повідомлення щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні.