Олександр Ройтбурд виступив проти відкриття музеїв під час карантину / фото УНІАН

Директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд виступив проти відкриття музеїв під час карантину.

Відповідну заяву Ройтбурд опублікував у Facebook, звертаючись до голови МОЗ Максима Степанова, який у вівторок повідомив, що в рамках послаблень карантину відкриють музеї.

"Музейна спільнота просить вас переглянути рішення про відкриття музеїв", - сказано в зверненні.

Відео дня

Він зазначив, що запровадження карантинних обмежень стало ударом для музеїв, але їх відкриття при сьогоднішній ситуації може стати ще більшим ударом.

"У кожному залі музею мають перебувати доглядачі. Всі вони люди літнього віку, які, як правило, живуть у віддалених районах міст. Зараз вони на самоізоляції...", - написав Ройтбурд.

Читайте такожВ Україні черговий антирекорд захворювання на COVID-19: плюс 415 випадків за добу (відео)

Він вважає, що відкриття музеїв, особливо у великих містах, спричинить витрати на транспорт для таких співробітників. Ці витрати перевищать не лише їхні зарплати, а й суми, які музеї могли б заробити в умовах обмеженої кількості відвідувачів та неможливості проведення лекцій, екскурсій, дитячих програм та інших масових заходів.

"Крім того, не хотілося б ставити під удар їх здоров'я. Можливо, для невеликих музеїв у невеликих містах цієї проблеми не існує. Але в Києві, в Одесі, Львові, Дніпрі музеї до цього не готові. Я говорив з колегами з цих міст, і наші позиції повністю збіглися", - акцентує увагу керівник.

Він підкреслив, що загалом по країні музеї поки що відкривати не можна і висловив надію на розуміння Степанова.

"Думаю, розумніше було б залишити це на розсуд музеїв. Можливо, деякі могли б відкритися в обмеженому режимі. У будь-якому разі, це має вирішувати кожен конкретний музей самостійно", - написав Ройтбурд.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ на найближчому засіданні уряду ініціюватиме продовження карантину до 12 травня.

При цьому пропонуватиметься пом'якшити карантинні заходи, зокрема, відкрити для відвідувачів музеї, бібліотеки, але з чітким дотриманням карантинних обмежень щодо дистанції, засобів індивідуального захисту, термоскрінігу на вході в ту чи іншу установу.

Читайте також: