Міжміські перевезення відновлять після запровадження адаптивного карантину / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що відновлення міжміських пасажирських перевезень і роботи метро відбудеться після переходу до адаптивного карантину і дотримання епідеміологічної дисципліни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова уряду сказав під час виступу на позачерговому засіданні парламенту.

Читайте такожСтали відомі дати наступних етапів послаблення карантину

Відео дня

Шмигаль зазначив, що наразі відбувається робота над розробкою подальших кроків над виходом з карантину і переходу до «адаптивної моделі».

«22 травня – це дата, до якої триває карантин. Він буде продовжений, але з поступовим переходом до власне адаптивної моделі, коли ми будемо і далі пом'якшувати, залежно від розвитку ситуації, карантинні заходи, але при цьому будемо передавати усе більше повноважень на місця органам місцевого самоврядування для того, щоб можна було локалізовувати хворобу в місті, де вона виникає», - зазначив Шмигаль.

За його словами, на сьогодні в різних областях України ситуація з захворюваністю на COVID-19 різна. «Відповідно, робити локдаун (жорсткий карантин - УНІАН) у всій країні у червні або липні може бути вже недоцільним. У цей момент ми повністю перейдемо до моделі адаптивного карантину», – додав Шмигаль.

Прем'єр уточнив, що ця модель передбачатиме локалізацію захворювання в точках спалаху або в точках їх виникнення.

Він додав, що у зв'язку з цим важливим залишається питання, яке порушують перевізники щодо приміських і міжміських перевезень.

«На жаль, метро і міжміські або приміські перевезення сприяють надзвичайно швидкому і широкому поширенню хвороби і цієї епідемії в країні у цілому і унеможливлюють локалізацію засобами якраз адаптивного карантину. Тому, лише з третього етапу, не на другому, ми зможемо дозволити запроваджувати при певних правилах - при дотриманні санітарної гігієнічної і епідемологічної дисципліни і поведінки - відновлення роботи приміського транспорту, далі міжміського транспорту, далі метро», - пояснив Шмигаль.

«Зараз це однозначно призведе до спалаху, який верне країну назад, до початку карантину, з яким ми боролися від березня і який вже сьогодні призвів до того падіння в економіці», - сказав голова уряду.

Як повідомляв УНІАН, в центрі Києва відбувається акція автоперевізників за відновлення їхньої роботи.