Карантин у світі / REUTERS

Уряд вирішив об'єднати два показники, за якими визначають захворюваність в регіонах і встановлюють карантинні зони.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду.

«Раніше ми рівень загрози визначали за чотирма показниками: кількість ліжок, кількість випадків, кількість тестувань та динаміка зростань кількості випадків. Всі ці показники були визначені, і математично воно рахувалося», - прокоментував перед ухваленням рішення міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Відео дня

Читайте такожКличко пригрозив Києву жорстким карантином

Що передбачено змінами?

«Ми об'єднали два показники - і зараз у нас це буде визначатися за трьома показниками: заповненість ліжок, рівень тестування, третій показник, який ми ввели замість двох, - це рівень нових хворих в адміністративно-територіальних одиницях, який рахується на 100 тисяч. Тобто, за 14 днів нові випадки на 100 тисяч населення. Це буде зрозуміліше», – додав міністр.

Згідно зі змінами, середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА повинна становити не менше ніж 24 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів; показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів на 100 тис. населення не повинен перевищувати базовий рівень захворюваності (40 випадків на 100 тис. населення за 14 днів).

«Комісія ТЕБ та НС ухвалює рішення щодо встановлення рівня епідемічної небезпеки кожні 7 днів. Рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівнів епідемічної небезпеки не може бути переглянуте раніше, ніж через 14 днів... Якщо рівень завантаженості ліжок у медичних закладах по всьому регіону 5 днів поспіль становить 50% і більше заповненості, то на території всього регіону встановлюється помаранчевий рівень епідемічної небезпеки. Якщо вище 70%, то червоний рівень на території всієї області», - пояснив очільник МОЗ.

Адаптивний карантин в Україні

Адаптивний карантин був введений в Україні 1 серпня. Тоді регіони країни поділили на «червону», «зелену», «помаранчеву» зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування.

Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановлять різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.