Ілюстрація / REUTERS

Кіберфахівці Служби безпеки України зафіксували зростання активності спецслужб країни-агресора та керованих ними агентурних мереж в Україні.

Як повідомляє прес-центр СБУ, за період дії карантинних заходів кіберфахівці відомства заблокували понад 2,3 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 980 тис. користувачів, викрили 323 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19.

Встановили, що 16 із виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони.

Відео дня

За даними кіберфахівців СБУ наразі триває зростання активності спецслужб країни-агресора та керованих ними агентурних мереж. Вони намагаються використати будь-які інформаційні приводи для створення хаосу та паніки. Зокрема, за вказівкою кураторів проросійські агітатори розповсюджували фейкові новини про святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, вимушені карантинні обмеження та інші заходи, пов’язані із дотриманням правил захисту від розповсюдження коронавірусної інфекції.

Служба зафіксувала активізацію російських троле- і ботоферм у закликах до порушення карантинних обмежень, інформаційної підтримки акцій протесту.

Читайте також"Руского міра не буде": "Чорні чоловічки" звернулися до реваншистів Харківщини (відео)

«У період відзначення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні їхня активність була частково перенаправлена з теми коронавірусу на впровадження вигідних Кремлю меседжів, пов’язаних з подіями Другої світової війни. Російські спецслужби використовували цей інформаційний привід для маніпулювання свідомістю українських громадян на користь концепції «руського миру», - йдеться у повідомленні.

Стосовно 16 агітаторів, що діяли за завданням російської сторони, СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську та Хмельницькому.

Зокрема, два жителі Івано-Франківська і Хмельницького за завданням російських спецслужб поширювали фейки про карантинні обмеження через COVID-19, інспірували протести, закликали до зміни меж території та державного кордону України, насильницького повалення конституційного ладу. При цьому діяли вони під прикриттям української SMM-структури. Слідчі дії тривають, вирішується питання щодо оголошення їм підозри за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Інформацію стосовно виявлених 307 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 134 особи вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

СБУ закликає інтернет-користувачів бути пильними та приділяти особливу увагу безпеці в інтернеті, довіряти лише інформації з офіційних джерел.

Як повідомляв раніше УНІАН, кіберфахівці СБУ припинили діяльність проросійської ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про COVID-19 і закликали до повалення конституційного ладу.

Обладнання організатори розгорнули в одному з бізнес-центрів Дніпра.