За словами Труханова, Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію / фото Pixabay

Одеська міська історико-топонімічна комісія прийняла рішення перейменувати проспект Небесної Сотні, який раніше називався проспектом маршала Жукова.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив мер Одеси Геннадій Труханов.

"Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом», - написав Труханов, який подав відповідне звернення про перейменування проспекту.

Також буде перейменована вулиця Інглезі - на вулицю 25-ї Чапаєвської дивізії.

На його думку, Чапаєвська дивізія "є легендарним формуванням, яке захищало наше місто від окупантів у роки війни".

Таким чином скасовується постанова, особисто прийнята колишнім губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі.

Читайте такожЖукова і 25-ї Чапаєвської дивізії: мер Одеси захотів повернути "декомунізованим" вулицям колишні назви

Декомунізація в Україні:

  • Нагадаємо, Верховна Рада у квітні 2015 року затвердила урядовий законопроект про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.
  • В Україні був запущений процес декомунізації. Пам'ятники та символи радянського минулого були демонтовані. Тисячі населених пунктів і вулиці перейменовані.
  • Одеський проспект Маршала Жукова у 2016 році був перейменований в проспект Небесної Сотні. Встановлений там бюст Жукова демонтували. 
  • У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційним закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки".