Шкарлет хоче перевести учнів на дистанційне навчання / фото REUTERS

Т. в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет висловив занепокоєння щодо розповсюдження коронавірусної інфекції у країні та закликав місцеву владу перевести школи на дистанційну форму навчання на найближчі два тижні.

Читайте такожВ Києві школам рекомендували перенести осінні канікули через вибори та COVID-19

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Відео дня

"Прохання не тільки як керівника Міністерства освіти і науки, а як батька — знайти можливість організувати на наступні два тижні дистанційне навчання для наших дітей", — написав Сергій Шкарлет.

Він додав, що знає і розуміє, що питання організації навчання вирішують на місцях. Але важливо, щоб у такій непростій ситуації центральна та місцева влада діяли спільно.

"Тому дуже прошу дослухатися до рекомендацій Державної та місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також РНБО", - зазначав Сергій Шкарлет.

Т. в. о. міністра освіти відзначив, що розуміє всі виклики, перед якими постають керівники закладів освіти, вчителі та батьки. І що ці виклики намагається долати весь світ. Він акцентує увагу на тому, що найголовніше — не допустити стрімкого поширення коронавірусу та зберегти здоров’я людей.

Перехід на дистанційне навчання в Україні: думки експертів

Нардеп і голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, меддопомоги та медстрахування Михайло Радуцький в ефірі програми “Право на владу”, наголосив, що зважаючи на значну кількість хворих коронавірусом, усі школи та університети необхідно відправити на онлайн-навчання. 

За його словами, найближчим часом необхідно змінювати постанову Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", бо ВООЗ уже змінила критерії введення карантину та зонування.

Подібну думку ще на початку вересня висловила лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська. В ефірі цієї ж програми експерт зазначала, що всіх учнів варто перевести на онлайн-навчання, щоб запобігти перебігу стрімкого захворювання:

"Я з самого початку була за дистанційне навчання. Наразі ми тільки на початку цього зростання. Всі мають розуміти, що зараз неможливо покласти в стаціонар хворого з групи ризику. Якщо цього не будуть дотримуватися, готуйтесь до того, що всі залишаться на домашньому лікуванні".

Відома українська лікарка-дерматолог Ольга Богомолець також вважає, що для учнів та студентів, які є безсимптомними носіями хвороби, необхідно запровадити дистанційне навчання. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook

"10 000 інфікованих COVID-19 на день – абсолютно реальна цифра найближчими днями та тижнями. Ціна, яка буде заплачена за безвідповідальність влади – тисячі життів, які ще сьогодні можна вберегти". 

Лікарка вважає, що вчасне запровадження заходів безпеки вплине на зменшення темпів розповсюдження коронавірусу вже як через два тижні. 

Нагадаємо, що рішення про закриття закладів освіти в певному регіоні ухвалює Комісія ТЕБ і НС, спираючись на епідеміологічну ситуацію.

Коронавірус в Україні і карантин у школах: що відомо

  • В Україні 10 жовтня зафіксовано 5 728 нових випадків COVID-19. Загалом з початку пандемії в країні зареєстровано 256 266 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 4 887 летальних, 112 570 пацієнтів одужали.
  • За останню добу коронавірус виявили у 311 дітей. За весь час пандемії в Україні захворіли 16 142 дитини.
  • Українська інфекціоністка Світлана Куніцина зазначила, що, швидше за все, школи та садочки вже у листопаді закриються на карантин. Лікар запевняє, що попри те, що діти хворіють в легкій формі на COVID-19, вони все ж можуть переносити інфекцію, а це може призвести до масових заражень та закриття закладів освіти.
  • Наразі у Київській області через випадки захворювання на COVID-19 на карантин закрито 30 шкіл повністю та 162 класи у ще 98 навчальних закладах. А у самому Києві - через випадки захворювання на COVID-19 на карантин закрито 3 школи повністю та ще 331 клас переведено на дистанційне навчання.

Як працюють школи в умовах пандемії COVID-19:

  • 25 серпня на сайті Міністерства охорони здоров'я були оприлюднені оновлені протиепідемічні правила для закладів освіти під час пандемії COVID-19.
  • Для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання захисної маски або респіратора.
  • У регіонах, що входять до помаранчевого рівня епіднебезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки.
  • Проведення занять в аудиторіях дозволено лише для окремих класів. Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох класів, не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між учнями.
  • У регіонах помаранчевого рівня наповненість класів не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. У таких випадках засновник або керівник та власник закладу повинні завчасно адаптувати графік навчання та сформувати групи на час встановлення відповідного рівня епідемічної небезпеки.
  • У разі підтвердження COVID-19 в одного з учнів чи студентів всі інші учні чи студенти відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції.
  • Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в разі, коли відсутній доступ до проточної води з милом.