В СБУ нагадали, що не займаються спецопераціями за межами України / фото УНІАН

У СБУ відмежувалися від заяви ФСБ РФ, яка повідомила про те, що запобігла спробі українських спецслужб схопити ватажка бойовиків на території Росії.

На прохання УНІАН прокоментувати відповідну заяву ФСБ, речник СБУ Олена Гітлянська відповіла: «Я думаю, що краще дзвонити в ГУР з цього приводу, а не до нас».

Читайте такожГоловні новини України за 20 серпня: перемир’я на Донбасі та антирекордні понад 2 тисячі нових випадків COVID-19

Відео дня

На уточнення, що в заяві ФСБ йдеться про співробітника СБУ, вона зауважила: «З тих, що називається, немає співробітників СБУ. І взагалі, якщо читати закон про Службу безпеки, ми займаємося захистом внутрішньої безпеки. А зовнішні операції - це не наша компетенція».

На питання, чи коментуватиме взагалі СБУ цю заяву, Гітлянська відповіла: «Це - не наша компетенція, не наші повноваження. Які коментарі від нас? Тим паче в офіційному повідомленні не було, що це СБУ... В самому повідомленні ФСБ - правоохоронні органи. Це вже інтерпретація наших».

Що сталось

/ REUTERSФСБ РФ повідомила, що Україна нібито намагалась викрасти бойовика з території Росії / REUTERS

Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання викраденню на території Росії Службою безпеки України російського бойовика, який воював на Донбасі.

«ФСБ РФ внаслідок проведення спецоперації розкрито і припинено протиправну акцію спецслужб України з викрадення на території Росії і насильницького переміщення до України громадянина Російської Федерації, одного з лідерів народного ополчення Донбасу, який брав активну участь у бойових діях проти ЗСУ», - йдеться в повідомленні прес-центру ФСБ Росії.

Повідомляється, що безпосередньо під час спроби викрадення затримано громадян Росії - Макарова, Міщенка, Капкаєву, Кормича, Пизіна, Мороза, Долгова.

Заявляється, що організатором і координатором проведення акції виступили громадяни України Андрій Байдала та Ігор Міщенко.

«Байдала відомий органам безпеки і компетентним органам «ДНР» як позаштатний співробітник СБУ і Головного управління розвідки Міністерства оборони України, а також довірена особа 5-го Управління Департаменту контррозвідки СБУ під псевдонімом «Швед». У «ДНР» Байдала проходить за низкою кримінальних справ як організатор скоєних і відвернених терактів у Донецьку, в т.ч. вбивства О.Захарченка», - заявили у ФСБ.

Читайте такожСБУ затримала у Києві російського куратора ватажків "ДНР", причетного до збиття MH17

Як стверджують у російській спецслужбі, Байдала і Міщенко «діяли за завданням і під загальним керівництвом глави ДКР СБУ А.Руснака і керівника 5-го Управління ДКР СБУ - О.Поклада». «Так, у складі зазначеного Управління функціонує 4-й відділ, який безпосередньо проводить роботу з ОЗУ на території Росії. Для створення алібі фігурантам спецслужби України заздалегідь поширили в ЗМІ повідомлення про «затримання Байдали за незаконне зберігання зброї», - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що, своєю чергою, Байдалою і Міщенком було сформовано дві групи захоплення з членів російської кримінальної структури для безпосереднього (насильницького) викрадення російського громадянина. Байдала і Міщенко пообіцяли групі Макарова грошову винагороду в розмірі 200 тисяч доларів США і виплатили аванс - 50 тисяч доларів.

При цьому нібито "затриманий" в Україні Байдала дистанційно здійснював безпосереднє особисте керівництво обома групами в режимі реального часу. Організатором каналу нелегального насильницького переміщення був громадянин Росії Мороз.

"Крім того, в ході слідчо-оперативних дій встановлено, що група Макарова-Пизіна залучалася українськими спецслужбами через зазначених Байдалу і Міщенка для підготовки ще кількох злочинів, також пов'язаних з підготовкою до викрадення і вбивства громадян Росії. За вказівкою української спецслужб члени ОЗУ вели спостереження за конкретними адресами в регіонах Росії, для виконання низки завдань виїжджали на територію ДНР", - стверджують в ФСБ.

Гласним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії по Москві порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 30 п. «а» ч. 3 ст. 126 Кримінального кодексу Росії (замах на викрадення людини групою осіб, вчинений організованою групою).