Хасиди намагаються потрапити до України / фото dpsu.gov.ua

Попри обмеження в’їзду кількасот хасидів з вечора 14 вересня намагаються потрапити до України через пункт пропуску «Нові Яриловичі», що на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області.

Як повідомили у Державній прикордонній службі України, станом на ранок 15 вересня вони не полишають спроб та продовжують перебувати на території суміжної держави між українським та білоруським пунктами пропуску.

Хасиди намагаються потрапити до України / фото dpsu.gov.ua

Зазначається, що голова ДПСУ Сергій Дейнеко зустрівся з представниками іноземних громадян та довів вимоги рішення уряду про заборону в’їзду іноземців з 28 вересня.

«У даний час на кордоні з Республікою Білорусь знаходяться необхідні резерви ДПСУ. Крім того, чітко організована взаємодія з підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України, які також направили до кордону групи правоохоронців, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій», – зазначили у ДПСУ.

Як передає ТСН, хасиди заблокували пункт пропуску.

«Юдеї з різних країн прямували до Умані відзначати свій Новий рік – Рош а-Шану. Святкування розпочинається цієї п'ятниці, але український уряд ще у серпні обмежив в'їзд до країни іноземців через пандемію коронавірусу, тож перейти кордон хасидам не вдалося. Вони зайняли всю проїжджу частину перед пунктом пропуску. Повернутися вірян не вмовив навіть голова прикордонної служби. Надвечір їм принесли поїсти. Гостинці хасиди зустріли піснями і танцями, але залишати прикордонну зону поки не збираються», – говориться в повідомленні.

Чому хасиди їдуть до Умані 

  • У місті знаходиться могила цадика (праведника) Нахмана, засновника так званої брацлавської течії хасидизму, - одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників цієї течії.
  • Паломники вірять, що той, хто зустріне новий рік на могилі в Умані, весь рік буде щасливим.
  • У 2019 для зустрічі 5780-го іудейського нового року (Рош а-Шана) до Умані прибуло понад 30 тисяч паломників.
  • Цього року святкування заплановано на 18 вересня.