Біля Офісу президента відбулася акція протесту / фото dsnews.ua

Українські ресторатори влаштували акцію протесту під стінами Офісу президента з вимогою дозволити відкриття літніх терас кафе і ресторанів під час карантину, запровадженого через поширення коронавірусу.

Читайте такожВ Києві поліція виявила два ресторани, що працювали попри карантин, "Велюру" серед них немає

Про це повідомляє «Дзеркало тижня».

Відео дня

Учасники акції, яка проходила у вигляді пікніка, виставили перед президентським офісом столики і стільці, запрошуючи всіх охочих перекусити. Ресторани безкоштовно годували відвідувачів імпровізованого літнього майданчика. Запрошення отримав і президент України Володимир Зеленський, але він не вийшов поспілкуватися з київськими рестораторами.

Своїм заходом представники ресторанного бізнесу країни хотіли спонукати владу дозволити працювати літнім майданчикам кафе і ресторанів.

Мітингувальники розгорнули плакат, на якому закликали "переглянути велюровий карантин", відсилаючи тим самим до недавньої історії з рестораном народного депутата від партії "Слуга народу" Миколи Тищенка "Велюр", в якому, всупереч забороні уряду, обслуговувалися клієнти під час карантину.

Як повідомляв УНІАН, у випуску програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» від 27 квітня йшлося про те, що столичний ресторан «Велюр», який пов'язують з народним депутатом від «Слуги народу» Тищенком, приймає VIP-гостей під час карантину. Також під час карантину, йшлося в розслідуванні, ресторан відвідував і сам Тищенко.

У відповідь сам депутат написав у своєму Instagram: «Журналісти «Бігус.інфо» нібито зловили мене «на гарячому» біля ресторану «Велюр» і побічно зробили висновок про те, що мені карантинні закони не писані. Саме по собі це не так».

«Так, дійсно в ресторані «Велюр» іноді проходять особисті зустрічі. По складах читайте – «особисті зустрічі». Поодинокі зустрічі. Це своєрідний такий штаб. Але ресторан не працює для відвідувачів. Немає ніяких порушень і близько», - написав він.

Тищенко запевнив, що суворо дотримується карантинних заходів, і впевнений, що «тільки розрив соціальної дистанції і тимчасове обмеження громадської активності дозволить нам стримати поширення інфекції».

«У «Велюрі» ж я зустрічаюся зі своїми помічниками. З невеликою кількістю людей, які так чи інакше готують велику програму ... перетворення міста Києва. Тому що я категорично втомився жити в неохайному і все більш незатишному місті. Я хочу іншої якості життя», - заявив Тищенко.

Він додав, що йому зараз «неймовірно соромно» від того, що його «рідкісні, поодинокі гості змушені виходити з ресторану ... голодними».

28 квітня поліція перевірила інформацію ЗМІ щодо роботи ресторану «Велюр» під час карантину. Як повідомив співробітник Голосіївського управління поліції Андрій Вернігор, адміністратор закладу відкрив вхід до ресторану та пустив поліцейських всередину.

«У закладі відвідувачів не було. Там перебували кілька працівників. Ми роз’яснили адміністратору ресторану законодавчі норми про дотримання карантину та відповідальність за його порушення. Адміністратор написав пояснення та зобов’язання щодо заборони закладам громадського харчування приймати відвідувачів у період карантину», - сказав Вернігор.

30 квітня голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія висловив думку, що Тищенко має бути покараний за роботу свого ресторану під час карантину.

Крім того, на його думку, «політично» Тищенко повинен мати «подвійну відповідальність», оскільки він не просто громадянин України, а він народний депутат.