Карантин в Україні - коли закінчиться / фото УНІАН

Запроваджений в Україні з метою стримування коронавірусу карантин діє до 22 травня, при цьому з 11 травня відбулося деяке послаблення обмежень.

Чи продовжать карантин після 22 травня

Читайте такожСтепанов повідомив, за яких умов у регіонах дозволять пом'якшити карантин

Уряд України розробив поетапний план виходу з карантину. Наразі, як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, розробляються подальші кроки в цьому напрямі.

Відео дня

З 22 травня, зокрема, планується запуск другого етапу виходу з карантину. При цьому сам карантин планують продовжити, проте з поступовим переходом до його адаптивної моделі.

Адаптивний карантин: що це таке

Адаптивний варіант карантину передбачає, що залежно від розвитку ситуації, карантинні заходи будуть пом’якшувати, але при цьому дедалі більше повноважень уряд передаватиме на місця органам місцевого самоврядування, щоб можна було локалізувати хворобу в місцях, де вона виникає.

Скільки триватиме карантин в Україні / фото УНІАН

Тобто, це означає, що в разі спалахів інфекції в окремих регіонах карантинні обмеження будуть посилювати саме там, а не по всій країні.

Що дозволять після 22 травня

На другому етапі послаблення карантинних заходів з 22 травня Кабмін планує, зокрема, таке:

  • відновити роботу міського та приміського наземного транспорту;
  • дозволити проведення спортивних змагань;
  • відкрити готелі (крім хостелів) без роботи ресторанів та басейнів;
  • пом’якшити можливість проведення служб у храмах (за умови дотримання дистанції).

Коли запустять метро

Метрополітен може запрацювати вже з 25 травня. Однак, як наголосив Шмигаль, це стане можливе "в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація".

Карантин в Україні: коли закінчиться

Читайте такожВ ЄС домовились про правила безпечної відпустки влітку

Судячи зі слів головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, загальний карантин в Україні триватиме принаймні ще місяць – до 22 червня.

Водночас він наголосив, що карантин буде адаптивний з певними пом’якшувальними заходами. Загалом все буде залежати від епідситуації в країні: якщо кількість хворих і нових заражень коронавірусом буде різко скорочуватися, карантин можуть скасувати і передчасно.

Читайте також: