На думку пленуму, самоізоляція обмежує право особи на свободу пересування / фото УНІАН

Пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду з поданням щодо конституційності встановлення деяких обмежень на період карантину, що передбачені положеннями окремих нормативно-правових актів Кабінету міністрів та Верховної Ради.

Читайте такожКличко назвав умови, за яких Київ може повернутися до суворого карантинуПро це повідомляється на порталі "Судова влада".

"Верховний суд з розумінням ставиться до ситуації в державі, що склалася у зв’язку з поширенням на території України COVID-19, та в цілому підтримує заходи, спрямовані на подолання зовнішніх і внутрішніх загроз безпеки та захист здоров’я громадян, які не суперечать Основному Закону України. Водночас результати аналізу окремих положень постанови Кабінету міністрів... дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація, на переконання пленуму Верховного суду, не відповідають Конституції України", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зокрема, на думку пленуму, передбачене Кабміном здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, обмежує право особи на свободу пересування. Також обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям - цим порушується право осіб вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами Уряду.

Зазначається, що рішенням органу виконавчої влади не можна встановлювати обмеження права громадян на мирні зібрання. Адже, згідно з Конституцією, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Крім того, у Верховному суді пояснюють, що конституційним гарантіям суперечать установлені урядом положення щодо самоізоляції осіб, які досягли 60 років, а також дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим – ні.

Згідно з поданням пленуму, акти Кабміну обмежують й інші конституційні права, що можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану: права на підприємницьку діяльність і на доступ до медичної допомоги.

Водночас, на думку пленуму ВС, законом, яким до завершення карантину обмежено заробітну плату та грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, а також народних депутатів, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, здійснено непропорційне втручання в майнові права цих осіб.

Пленум ВС попросив КСУ визнати провадження за цим поданням невідкладним і розглянути його в строк, який не перевищує один календарний місяць.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів ухвалив рішення про встановлення адаптивного карантину в Україні з 22 травня по 22 червня.