Послаблення карантину в Україні з 5 червня / фото УНІАН

В Україні продовжує діяти адаптивний карантин, запроваджений з метою протидії поширенню коронавірусу. Однак уряд підготував чергове послаблення обмежень.

Які обмеження скасовано з 5 червня

Україна перейшла до четвертого кроку на шляху виходу з карантину. Відсьогодні, згідно з рішенням Кабінету міністрів України, дозволено таке:

  • кафе та ресторанам приймати відвідувачів усередині закладів за умови дотримання протиепідемічних заходів;
  • людям віком від 60 років не обов’язково дотримуватися самоізоляції;
  • проведення релігійних заходів у приміщенні за умови перебування не більш ніж 1 особи на 5 кв. м;
  • проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому режимі;
  • відновлення польотів по Україні.

Це стосується тих областей, де сприятлива ситуація з коронавірусом. Як наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у разі невідповідності епідситуації в регіоні показникам для пом’якшення карантину впродовж трьох днів поспіль, послаблення деяких обмежень буде скасовано.

Відео дня

Так, за даними Міністерства охорони здоров’я, Київ та 7 областей (Волинська, Житомирська, Львівська, Рівненська, Чернівецька, Донецька та Луганська області) не відповідають епідеміологічним показникам. Тому там наразі не дозволять, зокрема, повноцінну роботу ресторанів.

Ілюстрація REUTERS

Відкриття ресторанів та кафе: правила та умови

МОЗ підготувало правила роботи закладів громадського харчування на період карантину. Зокрема, забороняється:

  • вхід до закладу без супроводу працівника закладу;
  • проведення свят, бенкетів, майстер-класів, публічних подій, в яких беруть участь більш як 10 людей;
  • приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливання напоїв клієнтами;
  • самообслуговування у закладах швидкого харчування. Таці, страви, напої та столові прибори має видавати персонал на прохання відвідувача;
  • більш ніж 4 людей за столиком, окрім дітей.

Найближче заплановане зняття заборон

У середині червня Україна перейде на наступний етап виходу з карантину. Так, чергове пом’якшення обмежень заплановано на 15 червня. Звісно ж, це стане можливим за умови сприятливої епідеміологічної ситуації.

З указаної дати планується відновити міжнародне авіасполучення. За кордон пасажирські рейси здійснюватимуться до тих країн, які відкрили аеропорти для України.

У зв’язку із запланованим відновленням авіаперельотів Міністерство охорони здоров’я розробляє й невдовзі опублікує нові протиепідемічні правила. У них буде враховано досвід та вимоги європейських партнерів або інших країн, в яких уже відкрито міжнародне авіасполучення.

Які ще правила запроваджено

Читайте такожУ Києві скасували підсумкову атестацію для випускників шкіл

Пасажирські перевезення легковими автомобілями дозволятиметься в кількості до 5 осіб, включно з водієм (без урахування дітей віком до 14 років).

Як повідомляв УНІАН, у перший день літа Україна перейшла на третій етап ослаблення карантину, скасувавши чергові обмеження. Так, з 1 червня для українців стали доступними басейни та спортзали, а також відновлено пасажирські залізничні перевезення.