Уряд анонсував відкриття музеїв і бібліотек вже з 11 травня / фото: УНІАН

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук вважає, що умовою відкриття музейних установ після карантину має стати наявність чіткого алгоритму.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Кравчук зазначила, що нещодавно уряд анонсував відкриття музеїв та бібліотек вже з 11 травня.

Відео дня

"Ми з колегами підтримуємо цю ініціативу, але й наголошуємо на тому, що умовою відкриття музейних установ після карантину має стати наявність чіткого алгоритму. Необхідно взяти до уваги особливості функціонування музею чи бібліотеки, створити сприятливі умови для його відкриття та безпечного відвідування", - наголосила вона.

Читайте такожЦьогоріч масових заходів на День пам'яті та примирення не буде - Шмигаль

За словами депутатки, досягнути цього можна лише за наявності конструктивної взаємодії закладів культури з органами державної та місцевої влади у кожному окремому випадку, щоб разом ухвалити рішення про доцільність або недоцільність відкриття закладу.

Кравчук зауважила, що відсутність конкретного плану поетапного виходу з карантину та прописаних механізмів його забезпечення, зокрема, фінансового, призведе до імітації виконання вимог, а цього не можна дозволити в умовах пандемії.

"Ми маємо подбати і про тих, хто нас привітно зустрічає у закладах культури: музейних доглядачів, прибиральників, працівників гардеробу. Найчастіше - це люди віком 60+, які сьогодні перебувають на самоізоляції, адже музеї не належать до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Таким чином, на працівників музеїв не поширюється відповідне виключення, яке дозволяє працювати людям з віком понад 60 років", - зауважила депутат.

Так, підкреслила Кравчук, персонал закладів культури потребує належного фінансового забезпечення щоденної дезінфекції та засобів індивідуального захисту. Йдеться про використання тисяч одноразових масок, десятки літрів спеціальних розчинів для знезараження експозиційних приміщень.

Читайте такожКличко розповів, як працюватиме транспорт у Києві після послаблення карантину

"Власних коштів левовій частці музеїв точно забракне, особливо, у такі стислі терміни. Так само важко собі уявити, як можуть запрацювати музеї, особливо у великих містах, без відновлення роботи громадського транспорту", - наголосила представниця фракції "Слуга народу".

Так, повідомила вона, спільно з колегами вони звернулися до прем’єр-міністра зі своїми міркуваннями, а також з пропозиціями щодо механізму виведення з карантину музейних закладів від Українського комітету Міжнародної ради музеїв та директорів провідних українських музеїв.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін у березні ввів загальнонаціональний карантин для протидії поширенню коронавірусної інфекції, після чого продовжив його до 11 травня. 5 травня уряд продовжив карантин до 22 травня, знявши при цьому ряд обмежень для бізнесу.