Оприлюднено план виходу з карантину / фото УНІАН

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив 5 етапів виходу України з карантину.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Читайте такожВ Одесі забезпечувати карантинні заходи на травневі свята будуть поліцейські з інших областей

Відео дня

«Уряд має чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів. Стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання», – йдеться в повідомленні.

Голова уряду додав, що урядова дорожня карта виходу із карантину дасть можливість зберегти життя українців і водночас поступово відновити економічну стабільність.

Так, за його словами, перший етап - контроль над розповсюдженням, доступність медичних ресурсів (протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримувалось в межах 5%); другий етап -зменшення випадків захворювання, розвантаження медичної системи (протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих щоденно знижується, щоденна кількість осіб, які одужали, стала або зростає); третій етап - вивільнення медичної системи від хворих (протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків, а заклади охорони здоров'я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%); четвертий етап - повний контроль за осередками (протягом 10 днів поспіль кількість нових, не пов'язаних між собою випадків, щоденно менше ніж 5 на область); п'ятий етап - припинення внутрішньої передачі вірусу (поодинокі випадки, які пов'язані виключно з імпортуванням захворювання).

На першому етапі передбачається зняття таких обмежень: парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони (окрім дитячих майданчиків); частина об'єктів індустрії краси; тренування у командних видах спорту; оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами; кав'ярні (обслуговування на виніс); автомийки, веломагазини, велопрокат; нотаріуси, адвокати, аудитори.

На другому етапі: побутове обслуговування населення; відновлення навчання випускних класів у школах, підготовка до проведення ЗНО; заклади громадського харчування (обслуговування на виніс);

кінотеатри просто неба; спортивні зали та фітнес-центри (з певними обмеженнями та без басейнів); готелі; відновлення спортивних змагань, у яких беруть участь не більше 50 осіб без глядачів.

На третьому етапі передбачено зняття таких обмежень: спортивні й дитячі майданчики; заклади освіти (окремі); метрополітен (спец. перевезення); міжміське транспортне сполучення в межах області; ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків); театри та кінотеатри; заклади розміщення: хостели, санаторії, бази відпочинку; заклади громадського харчування з відвідувачами.

На п'ятому етапі: метрополітен та весь наземний громадський транспорт; торговельно-розважальні комплекси та інші розважальні заклади; спортивні зали та фітнес-центри; заклади громадського харчування; заклади культури; заклади освіти; повна медична та стоматологічна допомога.

П'ятий етап передбачає скасування інших обмежень, крім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

фото Денис Шмигаль, Telegram

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що основним критерієм для початку виходу України з карантину є зменшення кількості хворих на COVID-19 при збільшенні кількості тестувань та суттєве зростання числа українців, які одужали.