Справа Шеремета отримала новий поштовх / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Білоруський офіцер Ігор Макар, який оприлюднив записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета, дав свідчення українським правоохоронцям.

Про це Макар повідомив в інтерв’ю "Радыë Свабода".

Читайте такожПро підготовку вбивства Шеремета Україну попереджали ще за Януковича - екс-спецпризначинець Білорусі

Відео дня

"16 січня я повернувся з Києва до Вільнюса. Після публікації моєї інформації про те, що відбувалося в кабінеті голови КДБ Зайцева в 2012 році, зі мною зв'язалися українські дипломати і обговорили співпрацю в справі розкриття вбивства Павла Шеремета.

На прохання начальника департаменту Національної поліції України мені відкрили українську візу і попросили прилетіти в Україну і взяти участь в слідчих діях. Можна було це зробити і в Вільнюсі, але краще в Україні. Я проконсультувався зі своєю командою і потім заявив про згоду летіти в Україну…

На мою думку, я представив достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають відношення білоруські спецслужби», - зазначив Макар.

За словами офіцера, він дав українським слідчим набагато більше інформації, ніж було оприлюднено у ЗМІ. Він не публікував усю інформацію, бо тоді деяким людям загрожувала б небезпека.

Макар висловив впевненість, що тепер розслідування вбивства Шеремета зміниться корінним чином.

Вбивство Шеремета: деталі розслідування

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що в причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої. Тепер їх звинувачують у виконанні злочину, а також у знищенні автомобіля, в якому перебував Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • Справу проти Антоненка, Кузьменко і Дугарь розглядає суд присяжних.
  • 4 січня білоруські активісти оприлюднили аудіозаписи, які нібито свідчать про підготовку вбивства Шеремета співробітниками Комітету держбезпеки Білорусі. Вони стверджують, що аудіозапис був зроблений 11 квітня 2012 року нібито в кабінеті на той час голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева.
  • У Нацполіції України заявили, що отримали документи та аудіозаписи про можливих замовників вбивства журналіста.
  • Шевченківський райсуд Києва долучив до справи про вбивства журналіста Павла Шеремета ще 11 томів.