Коронавірус новини - МОЗ готується ввести збір гіперімунної плазми для лікування COVID-19 / УНІАН

В Україні планується запровадження експериментального проекту зі збору гіперімунної плазми для лікування коронавірусу.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте такожУ Кабміні закликали владу Києва та ще двох обласних центрів самостійно посилити карантин

Відео дня

Говорячи про засідання уряду 9 жовтня та ухвалені на ньому рішення щодо боротьби з розповсюдженням COVID-19, міністр зауважив: "Ми прийняли важливу постанову щодо початку запровадження пілотного експериментального проекту щодо збору гіперімунної плазми. З виготовленням потім імуноглобуліну".

Степанов пояснив, що гіперімунна плазма - це плазма від людей, які вже перехворіли на COVID-19, вона має антитіла.

"Зараз у багатьох провідних країнах світу відбуваються клінічні випробування саме щодо імуноглобуліну, який виготовлений з такої плазми. Ми теж починаємо цей процес. Спочатку нам треба зібрати плазму і потім передати на виготовлення цього імуноглобуліну, щоб потім вже в рамках клінічних випробувань почати його використовувати на території України", - розповів Степанов.

За його словами, імуноглобулін, який вже пройшов клінічні випробування в Україні, тобто використовувався для лікування хворих з COVID-19, показав "непогані результати".

"Плануємо його внести до протоколу лікування коронавірусної хвороби. Звичайно, якщо вирішать наші лікарі, які входять до цієї комісії. Попередньо, переговоривши з ними, - вони мають таку думку, щоб внести його саме до протоколу. Ми вважаємо, що імуноглобулін, який виготовлений саме з плазми, що має антитіла, буде мати ще більшу користь і більший ефект при лікуванні коронавірусної хвороби", - підсумував міністр.

Коронавірус в Україні: що відомо

  • Учора в Україні було зафіксовано 5 тис. 728 нових випадків COVID-19.
  • Загалом з початку пандемії в країні станом на ранок 10 жовтня зареєстровано 256 тис. 266 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 4 тис. 887 летальних, 112 тис. 570 пацієнтів одужали.