Крим злочини - правозахисники подали нові докази переслідування людей Росією в Криму / REUTERS

Правозахисники передали прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі подання про злочини Російської Федерації в окупованому Криму стосовно понад 100 незаконно затриманих громадян України, більшість з яких - кримські татари.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили учасники прес-конференції «Міжнародний кримінальний суд в Гаазі почне вивчати політичні переслідування в Криму».

Читайте такожГотовий порізати вени: українському політв'язню Приходько місяць не віддають посилку з життєво важливими ліками

Відео дня

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук заявила, що в окупованому Росією Криму зростає кількість ув'язнених, а також осіб, яких переслідують. «Зараз у нашому списку ув'язнених за політичними мотивами близько 100 людей, більша частина з них кримські татари», - наголосила Матвійчук.

За її словами, в Української держави немає жодних важелів, як захистити своїх громадян, котрі проживають в окупації у Криму.

Своєю чергою, американський юрист Скотт Мартін з організації Global Rights Compliance LLP уточнив, що прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі передано матеріали про 104 українських громадян, більшість з яких було затримано або арештовано за обвинуваченнями у тероризмі в окупованому Криму.

Представник неурядової організації Free Russia Foundation Григорій Фролов додав, що збір матеріалів для подачі в МКС здійснювався останні 6-8 місяців. За його словами, подання прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі про політичні переслідування в окупованому Криму відбулося на минулому тижні.

За словами Фролова, організація, яку він представляє, приділяє багато часу, аби українські політв'язні були звільнені. «І щоб люди, які власне побудували цю репресивну машину і несуть безпосередню відповідальність за загублені життя людей і за роки, котрі вони (українські політв'язні – УНІАН) проводять у нелюдських умовах, були покарані», - сказав Фролов.

Своєю чергою Матвійчук висловила сподівання, що найближчим часом МКС ухвалить рішення про перехід з етапу попереднього вивчення матеріалів українського кейсу (до якого, серед іншого, входять питання злочинів проти людяності та воєнних злочинів, що скоєні у Криму і на Донбасі) на етап самостійного розслідування.

«Кожного року Офіс прокурора звітує про хід попередніх розслідувань. Коли ми аналізуємо, що він пише по українському кейсу, зокрема питанню окупованого Криму, - ми знаходимо там згадки про політичні переслідування, але не в такій мірі, як би нам хотілося. Якраз цей пробіл ми хочемо нашим поданням заповнити», - пояснила Матвійчук.

Вона зазначила, що з 2014 року, з часу початку окупації, Крим як колишній курорт перетворюється у потужну військову базу: зростає кількість військового контингенту, техніки. «Навіть зараз можна сказати, що Росія веде військові дії в Сирії з використанням військової бази, яка розташована в Криму, і зокрема, звідти відправляють ракети, які потім використовуються під час бойових дій у Сирії», - заявила Матвійчук.

Читайте такожОкупанти в Криму спеціально погіршують ситуацію із водою, щоб озлобити людей - активіст

Дії Росії в Криму: що кажуть правозахисники

За словами правозахисниці Олександри Матвійчук, щоб побудувати таку базу, Росія проводить політику заміщення населення у Криму. «Все населення півострову окупаційна влада Криму і загалом РФ розглядають як потенційно нелояльне», - відзначила вона.

Матвійчук додала, що заміщення населення здійснюється двома шляхами. «Перший - це шлях керованої міграції із започаткуванням дуже різних програм переселення громадян РФ з різних регіонів Росії в окупований Крим», - сказала правозахисник.

Другим шляхом вона назвала розгортання системи політичних переслідувань, за допомогою якого активній меншості надсилається сигнал, щоб вони виїжджали з півострова.

За словами Матвійчук, політичні переслідування відбуваються в різний спосіб з використанням юридичних механізмів (обшуки, допити, порушення сфабрикованих кримінальних і адміністративних справ), а також з використанням позаправових методів - побиття, насильницькі зникнення, катування, вбивства.