REUTERS

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявляє, що Україна докладає усіх зусиль, аби виплата Іраном компенсацій за збитий літак «МАУ» не затяглася на роки.

Про це він сказав в ефірі Радіо НВ.

«Ми зараз докладаємо усіх зусиль, щоб нічого не затягнулося на роки, а найкращий і найкоротший шлях до виплати компенсації - це домовленість з Іраном, бо якщо домовленості не буде, - тоді ми підемо у суди, а суди - це гарантований теж результат, але через набагато пізніший відрізок часу, саме тому ми робимо зараз такий фокус на перемовинах з Іраном», - заявив Кулеба.

Відео дня

Читайте такожУкраїна відреагувала на відмову Ірану платити за збитий український МАУ

Також його попросили прокоментувати заяву іранської сторони, що Іран не компенсуватиме вартість збитого літака, тому що літак МАУ був застрахований європейськими фірмами.

«Ми вчора попрацювали з Іраном і та позиція, яку ви озвучили, яка з іранського боку пролунала, - не представляє офіційну позицію уряду Ірану, і не є переговорною позицією, тому ми на цю заяву не звертаємо уваги, і продовжуємо працювати далі з іранською стороною», - заявив Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що Україна дуже конструктивно налаштована на пошук рішення, але також дуже жорстко налаштована і не допустить жодних спроб уникнути якоїсь відповідальності чи уникнути сплати хоч якогось виду компенсації.

«За все буде заплачено повною мірою. Я також наголошую, наша стратегія яка? Ми реально хочемо цю сторінку з Іраном закрити шляхом визнання їхньої провини і виплати усіх максимальних компенсацій, перегорнути (цю сторінку - УНІАН), і рухатися далі. Я не хочу, щоб ця історія висіла важким вантажем на шиї обох країн роками, і я довів цю позицію Ірану», - наголосив Кулеба.

Він додав, що Україна не шукає помсти, а шукає тільки справедливості.

Збиття українського літака Іраном: хроніка

  • 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження. 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій після збиття літака. 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака МАУ. Зокрема, серед іншого, Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.
  • У жовтні в Тегерані відбудеться наступний раунд переговорів з Іраном у справі збитого літака МАУ.