Геннадій Труханов дав інтерв'ю найбільшому європейському виданню / фото УНИАН

За 7,5 років міській владі Одеси вдалося перейти від латання дірок до реалізації великих інфраструктурних проектів, таких як новий аеродромний комплекс, пішохідний центр, створення нових парків, масштабний ремонт багатющого історичної та архітектурної спадщини міста. Про це в інтерв'ю найбільшому європейському виданню "NEW EUROPE" заявив мер Одеси Геннадій Труханов.

За його словами, він очолив місто в один з найскладніших періодів, які переживала Україна з часів здобуття Незалежності, і девізом роботи міської влади стало "мир, розвиток, збереження інтеркультурності й традицій".

Він також зазначив, що сьогодні визначено сильні сторони, якими живе Одеса з моменту заснування: туризм, транспорт, торгівля, технології і траст – довіра.

Відео дня

"Ми не плануємо зупинятися на досягнутому. Будемо завершувати вже реалізовані проекти, одним з яких, зокрема, є створення індустріального парку "Зона пріоритетного розвитку м. Одеси". І, звичайно ж, рухатися вперед, як в аспекті розвитку міста і країни, так і участі в глобальних світових процесах", – підкреслив Геннадій Труханов.

Що стосується унікального геополітичного положення Одеси, яка є воротами до Чорного моря, то одеський міський голова зазначив, що судна заходять, і порт працює з прибутком, а ось пасажирські перевезення практично зведені до нуля.

"У тих умовах, які сьогодні відбуваються в усьому світі, не в наших силах будь-яким чином вплинути на ситуацію. Але в разі відновлення активного заходу круїзних лайнерів, готові інформаційно супроводжувати туристів на березі, зробити їх подорож ще цікавішою, як це було на днях, коли в Одесу зайшло перше з початку пандемії круїзне судно з пасажирами з США і Канади", – сказав Геннадій Труханов.

За його словами, сьогодні гостро стоїть також питання модернізації берегозахисних споруд, невіднятною частиною яких є одеські пляжі. Це масштабний і дорогий захід, який не під силу бюджету міста.

Що стосується підготовки міста до кліматичної стійкості, то в рамках Угоди мерів місто виконало всі зобов'язання, а саме до 2020 року знизило на 20% споживання різних видів енергії, таким чином, внісши свій внесок у зниження викидів в атмосферу вуглекислого газу та інших речовин, які забруднюють.

"Цього вдалося досягти шляхом розвитку системи міського електричного транспорту, оптимізації міської дорожньої інфраструктури, модернізації освітлень, проведення енергоефективних заходів в будинках і спорудах, перехід на альтернативні джерела енергії й т.д. Також ми модернізуємо систему зеленого господарства міста з адаптацією зелених насаджень до мінливих кліматичних умов. Сьогодні місто також приділяє особливу увагу очищенню стічних вод", – сказав мер Одеси. 

За словами міського голови, вже сьогодні в Одесі очищена стічна вода має статус технічної й надалі, після завершення випробувань, її можна буде використовувати для господарських потреб міста, як це робиться в Європі – для миття вулиць, поливу газонів, парків, скверів.

Крім того, Одеса разом з ще чотирма містами бере участь в програмі "Black Sea Interreg" з економіки замкнутого циклу.

За словами мера Одеси, це дуже своєчасна ініціатива, тим більше, що сьогодні відходи розглядають як ресурс.