В Україні через COVID-19 більш як півтисячі класів перебувають на самоізоляції / фото pixabay.com

В Україні через виявлені випадки захворювання на COVID-19 більш як півтисячі класів перебувають на самоізоляції, 37 закладів середньої освіти – на дистанційному навчанні.

Читайте такожДиректору школи загрожує ув'язнення, якщо учень помре через порушення карантину – МОН

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на традиційній нараді із протидії поширенню COVID-19.

Відео дня

Президент Володимир Зеленський поцікавився впливом початку навчального процесу на поширення коронавірусу, оскільки сьогодні минають два тижні, впродовж яких уряд мав відстежувати цю ситуацію.

Шмигаль повідомив, що 501 клас перебуває на самоізоляції, а 37 закладів середньої освіти – на дистанційному навчанні. За минулу добу захворіли 40 учнів і 32 вчителя, а з початку навчального року лабораторно підтверджено 273 випадки коронавірусної хвороби серед учнів і 296 – серед учителів.

«Ми вже говорили з вами про те, що в деяких школах бракує масок, – звернувся Зеленський до Шмигаля. – Ви сказали, що гроші у регіонах є, але для їх використання Кабінет міністрів має запропонувати законодавчі зміни. Знаю, що на місцях є понад три мільярди гривень, які можна витратити. Чи ви зробили все необхідне, щоб забезпечити наші школи засобами індивідуального захисту? Це надзвичайно важливо сьогодні».

У відповідь прем’єр відзвітував, що уряд уже запропонував парламенту проголосувати законопроект № 3991, який вносить зміни до бюджету, і, серед іншого, дає змогу використовувати кошти місцевих бюджетів на закупівлю засобів індивідуального захисту.

Навчання в умовах пандемії: що відомо

  • 25 серпня на сайті Міністерства охорони здоров'я оприлюднили оновлені протиепідемічні правила для закладів освіти під час пандемії COVID-19.
  • Відповідно до рекомендацій, для учнів 1-4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволяється без використання захисної маски або респіратора.
  • У регіонах, що входять до «помаранчевого» рівня епіднебезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки.
  • Проведення занять в аудиторіях дозволено лише для окремих класів. Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох класів, не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між учнями.
  • У регіонах «помаранчевого» рівня наповненість класів не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. У таких випадках засновник або керівник та власник закладу повинні завчасно адаптувати графік навчання та сформувати групи на час встановлення відповідного рівня епідемічної небезпеки.
  • У разі підтвердження COVID-19 в одного з учнів чи студентів всі інші учні чи студенти відповідної групи визнаються такими, які потребують самоізоляції.
  • Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є їх миття з милом. Використання антисептиків доцільне лише в разі, коли відсутній доступ до проточної води з милом.
  • В Україні станом на ранок 14 вересня зареєстровано 156 тис. 797 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 тис. 211 летальних, 69 тис. 543 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 2 тис. 462 нові випадки.