Новини Житомира - у місті пройшли нові тарифні протести: люди взяли облраду штурмом / suspilne.media

У Житомирі спалахнули нові протести, учасники яких вимагають переглянути тарифи на газ й електрику.

Про це повідомляє Суспільне.

Читайте також"Тарифний майдан" дістався до Києва: у центрі столиці протестують проти підвищення ціни на газ і електрику (фото, відео)

Відео дня

Вранці 15 січня сотня містян мітингувала під офісами газовиків, а потім організованою ходою рушила до обласної ради.

Як зазначають журналісти, громадяни взяли приміщення штурмом. Після розмови з чиновниками учасники акції навідалися й до міської ради.

Проблему з розцінками на тепло вже обговорюють в сесійній залі мерії.

Громадяни в обласній раді / suspilne.media

Тарифи на газ в Україні: історія питання

З 1 січня в Україні зросли тарифи на комунальні послуги. Так, тепло здорожчало від 5 до 50% – в залежності від регіону, холодна вода злетіла в ціні на 10-15%, ціни на постачання газу зросли на 40%, а вартість самого газу коливається від 7 до 10 гривень за кубічний метр.

Крім того, раніше уряд скасував пільговий тариф на перші 100 кВт електроенергії – тоді ця ціна становила 90 копійок за кіловат, а тепер уся електрика обійдеться українцям у 1,68 копійок за кіловат. Через суттєві підвищення комунальних платежів у низці міст України – зокрема у Полтаві, Кривому Розі, Львові, Вінниці, Харкові, Миколаєві – люди вийшли на протести: перекривають дороги чи влаштовують мітинги під установами облгазів та міськрадами.

В Офісі президента запевнили, що розв'яжуть питання, зокрема, із тарифами на газ – таке завдання поставив президент Володимир Зеленський.

В уряді ж заявили, що готують «системні рішення щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку, а тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко представив попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення справедливої ціни для населення».

Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль 13 січня доручив Міненерго, Мінекономіки, Мін’юсту та іншим центральним органам виконавчої влади «невідкладно підготувати проєкт постанови про запровадження державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень», аби ціна на газ становила 6,99 грн за метр кубічний. За словами Шмигаля, це найнижча ціна на українській біржі.

Також Шмигаль пообіцяв, що НКРЕКП починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи на розподіл газу. Також він доручив також Мінфіну та Мінсоцполітики сформувати механізми виплат субсидій людям, які використовують для опалення домівок електроенергію. Шмигаль наголосив, що з тарифами на електроенергію у січні у людей зростуть і субсидії, що допоможе їм оплатити комуналку.

"Нафтогаз України" готовий забезпечити природним газом побутових споживачів за регульованою ціною 6,99 грн за куб. м до завершення карантину або опалювального сезону.