Опитування 25 жовтня - які запитання поставлять українцям від Зеленського / Фото УНІАН, Олександр Прилепа

25 жовтня українцям поставлять п’ять запитань від президента Володимира Зеленського – того ж дня, коли відбудеться голосування за кандидатів у місцеві ради.

Про всеукраїнське опитування 13 жовтня попередив президент Володимир Зеленський. За його словами, наразі парламент готується закріпити цей важливий механізм на законодавчому рівні. Втім, про що саме запитуватимуть у громадян – не розповів.

Які наслідки матиме опитування

Відео дня

УНІАН

Навздогін заяві глави держави Офіс президента попередив, що опитування Зеленського не матиме прямих юридичних наслідків, а є лише проявом демократії в країні. На Банковій хочуть зрозуміти «первинні потреби суспільства».

«Тобто відкрити в Україні двері для справжньої демократії. Коли суспільство самостійно формулює свої базові очікування та отримує прямі інструменти для втілення цих очікувань у повсякденне життя. Саме для цього в парламенті опрацьовується пакет законів про народовладдя, і ключовий з них – про всеукраїнський референдум – уже на шляху до ухвалення депутатами», – зауважили у Зеленського.

Сам президент 16 жовтня відповів на критику окремих представників громадськості щодо ініціативи й закликав українців додати в коментарях в соцмережі ті питання, які турбують безпосередньо їх.

Всеукраїнське опитування: питання від Зеленського

Покарання для корупціонерів

За словами Зеленського, українці повинні дати відповідь на запитання, чи треба карати засуджених за корупцію в особливо великих масштабах довічним ув’язненням.

Донбас

Другим питання в опитуванні стане майбутнє Сходу. Президента цікавить думка громадськості щодо створення на Донбасі вільної економічної зони.

Позицію Зеленського вже підтримав глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук, вважаючи, що вільна зона – це шлях до припинення війни.

"Ставимо комплекс питань, і вже передбачається, що стрілянина припиняється. Тобто коли мова йде про вільну економічну зону – не може бути, що йде війна, і створюється зона. Створюються передумови для того, щоб не було війни, умови управління в цих районах на рівні місцевого самоврядування та виконавчої влади. Коли все це разом діє - війна зупиняється", - сказав він.

16 жовтня президент Володимир Зеленський озвучив три останні питання всеукраїнського опитування, яке він раніше анонсував на 25 жовтня - день місцевих виборів в Україні.

Вони стосуються кількісного складу парламенту, легалізації медичного канабісу та виконання Будапештського меморандуму.

Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?

Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?

Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?