Опитування показало, як українці ставляться до державної мови  / УНІАН

Більшість громадян вважають, що в Україні не порушують права російськомовних.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

«Більшість українців (52%) вважають, що в Україні не порушують прав російськомовних громадян. Ще 26% вважають, що права російськомовних в окремих випадках порушуються, 10% говорять про постійні порушення», - йдеться у прес-релізі за результатами дослідження.

Читайте такожПоліцейські з різних куточків України підтримали засудженого в Італії українського бійця Марківа (відео)

Вказується, що найбільше тих, хто вважає, що права російськомовних не порушуються, - на заході країни – 76%, також більшість підтримує таку думку і в центральній Україні. У східному регіоні, навпаки, значно більше людей, які вважають, що права російськомовних порушуються постійно (21%) або в окремих випадках (40%).

На думку переважної більшості українців, українська мова є важливим атрибутом незалежності України – так вважають 72% громадян, не погоджуються з цим близько 25%. Така думка абсолютно домінує на заході – лише 3% жителів регіону не погоджуються з цим твердженням. У центрі України 77% вважають мову атрибутом незалежності, 20% – ні. У східному регіоні найбільше тих, хто з цим твердженням не погоджується, – 49%.

Крім того, проблеми розвитку української мови першочерговими вважають 20% українців. Ще 44% вважають розвиток української мови важливою проблемою, хоча й визнають, що країна має більш нагальні потреби. 33% вважають ці проблеми другорядними. У західному регіоні найбільше тих, хто вважає ці проблеми першочерговими, (42% проти 4% на сході), а у східному регіоні переважає сприйняття проблем розвитку мови як другорядних (55%).

Загальнонаціональне дослідження проводили Фонд «Демократичні ініціативи» і соціологічна служба Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Інші опитування, які можуть вас зацікавити