Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства" (№2335).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 331 народний депутат.

Як було зазначено під час представлення законопроекту, в Україні за підрахунками міжнародних правозахисних організацій, є від 40 до 80 тис. осіб без громадянства.

Відео дня

Отже, даним законом внесено зміни до закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", якими встановлюється, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, зобов’язані мати дійсний паспортний документ. А в разі втрати або обміну паспортного документа повинні протягом трьох робочих днів письмово повідомити про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

Особа, яка не може отримати паспортний документ у зв’язку з тим, що вона не розглядається як громадянин будь-якою державою в силу дії її закону, має право звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, із заявою про визнання особою без громадянства, незважаючи на законність чи незаконність її перебування на території України.

Також передбачено, що особи, яких визнано особами без громадянства в порядку, встановленому цим законом, та які отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які тимчасово перебувають на території України на законних підставах, на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.

Читайте такожІноземців зобов’яжуть здавати біометричні дані для оформлення української візи

Відомості про дитину наводяться в заяві одного з її законних представників. Заява про визнання дитини, розлученої із сім'єю, особою без громадянства подається одним з її законних представників.

Рішення про відмову у визнанні особою без громадянства приймається у разі, зокрема, якщо заявник є громадянином України або іншої держави, за умови, що його громадянство було визнано компетентним органом цієї держави та заявник був документований відповідно до законодавства цієї держави; якщо заявник свідомо подав недійсні (крім документів, які стали недійсними у зв’язку із закінченням строку їхньої дії), підроблені документи або повідомив про себе неправдиву інформацію стосовно обставин, які впливають на визначення статусу.

Також причиною для відмови є обставина, якщо заявник вчинив військовий злочин або злочин проти людства, як визначено в міжнародних актах, розроблених з метою вжиття заходів стосовно таких злочинів, або скоїв тяжкий злочин неполітичного характеру поза межами країни їхнього проживання до того, як вони були допущені в цю країну, або є винним у вчиненні діянь, що суперечать цілям і принципам Організації Об’єднаних Націй.

Особі без громадянства, яка постійно або тимчасово проживає на території України, але не має проїзного документа, видається посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, яке є документом, що посвідчує особу без громадянства під час перетину державного кордону України та перебування за кордоном.