Євген Єнін / Фото facebook.com/eugene.enin

Ірану доведеться компенсувати збитки компанії МАУ за збитий український літак, незважаючи на бажання уникнути виплат. 

Про це заявив заступник міністра іноземних справ України Євген Єнін на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожКанада закликала показати розшифровку "чорних скриньок" збитого МАУ

Відео дня

"Мені важко уявити можливість уникнення іранською стороною відповідальності за збитий український Боїнг, і це розуміють всі причетні гравці. Під час двосторонніх перемовин іранська сторона підтвердила свою готовність компенсувати збитки, зокрема й авіакомпанії МАУ, представники якої були запрошені на переговори з української сторони. Ми домовились включити це питання до порядку денного наступного раунду переговорів", – йдеться у дописі.

Він пояснив, що у разі відмови Ірану сплачувати компенсацію напряму МАУ, то країні доведеться це зробити європейським страховим компаніям, в яких літак був застрахований.

"Дійсно літак МАУ було застраховано в одній з європейських страхових компаній, яка в свою чергу перестрахувала свої ризики в інших страховиків. Відповідно Ірану доведеться компенсувати збитки компанії МАУ якщо не безпосередньо, то в регресному порядку відповідним страховим компаніям, але все одно йтиметься про ті ж самі компенсації", – наголосив Єнін.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: хроніка подій

  • 8 січня в Ірані був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб.
  • На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.
  • Президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.
  • 20 липня "чорні ящики" літака МАУ були доставлені в Париж.
  • 24 липня стало відомо, що дані з чорних ящиків збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.
  • 29-30 липня в Києві пройшов перший етап переговорів з Іраном щодо збитого українського "Боїнга". Головною темою став розмір компенсацій родичам загиблих в авіакатастрофі.
  • 10 серпня стало відомо, що Іран не буде виплачувати компенсацію української авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак Boeing 737.