Кабмін з 9 по 30 серпня припинив роботу КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом / фото УНІАН

Правозахисники оприлюднили рекомендації щодо обмежень перетину адмінмежі з окупованим Кримом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони заявили на прес-конференції у Києві.

Так, за словами голови правління Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольги Скрипник, з 9 по 14 серпня до українських правозахисних організацій в цілому звернулися 462 людини, з них 428 зверталися саме з питань перетину адмінмежі – це понад 90% звернень.

Відео дня

Читайте такожМедведчук з дружиною перетнули адмінкордон з окупованим Кримом – ЗМІ

Вона підкреслила, що працювати правозахисникам довелося майже цілодобово, адже після ухвалення урядом рішення про закриття КПВВ на адмінмежі з Кримом жодних додаткових роз'яснень громадянам надано не було.

Крім того, таке рішення було ухвалено в суботу, а почало діяти в неділю, коли державні органи не працюють і жодних роз’яснень на сайтах держорганів люди також не могли отримати.

“Перші два дні працювати було надзвичайно складно, бо ми не мали жодних роз’яснень, особливо це стосувалося гуманітарних підстав. Лише через кілька днів з’явилися роз’яснення на сайті Міністерства реінтеграції, на які ми хоч якось могли посилатися”, - розповіла Скрипник.

За її словами, опубліковані Мінреінтеграції гуманітарні підстави для перетину адмінмежі потребують доповнень, адже до них не включений ряд подій, наприклад, народження дитини, весілля чи інше свято у близьких родичів. Також не вказаний вичерпний перелік документів, які люди мають надати на підтвердження наявності у них підстав для пропуску через КПВВ.

Крім того, щоб перетнути адмінмежу з причин тяжкої хвороби члена родини чи потреби у лікуванні, людям доводиться розголошувати свої діагнози чи діагнози рідних та повідомляти персональні дані.

Окремо очільниця КПГ зупинилася й на питанні самоізоляції, адже за новою постановою уряду, її мали проходити всі, хто виїжджає з окупованого Криму, однак згодом з цього списку виключили абітурієнтів.

“Але залишилися багато категорій, які були не враховані… Мова йде, наприклад, про людей, які прямують на підконтрольну територію через смерть близьких родичів. Оскільки вони також підлягають самоізоляції, то вони не встигають отримати результати тестування на COVID-19, та можуть не встигнути на поховання та не мають можливості брати участь в організації поховань”, - додала вона.

Скрипник також зазначила, що з проблемою самоізоляції зіштовхнулися й люди, які прямували до інших країн, та люди, які планували отримати лікування на підконтрольній території чи пройти медобстеження.

Читайте такожДеяких громадян все ж будуть пускати через адмінкордон з Кримом: перелік підстав

За її словами, через обмеження на окуповану території Криму не можуть потрапити й представники Православної церкви України, які змушені були змушені виїхати з окупованого півострова, однак продовжують регулярно його відвідувати для здійснення релігійних обрядів.

Як зазначила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Анна Рассамахіна, вирішити вищезгадані проблеми допомогло б скасування рішення уряду та ухвалення іншого, яке б законними методами та без обмеження прав людей врегульовувало питання перетину адмінмежі.

“Слід було би чітко прописати перелік гуманітарних підстав та документів, які їх підтверджують… Крім того, має бути прозора процедура прийняття рішення про пропуск та можливість його оскарження, адже наразі… це можна зробити лише в судовому порядку, але пройде кілька місяців або більше, поки буде винесено рішення суду, яке вже буде неактуальне”, - наголосила вона.

Рассамахіна додала, що правозахисники також рекомендують уряду звільнити від самоізоляції громадян, які прямують транзитом через підконтрольну територію, а також людей, які їдуть на похорони та на лікування, і дозволити перетинати адмінмежу представникам ПЦУ й особам, які прямують на підконтрольну чи непідконтрольну територію для возз'єднання з родиною.

Крім того, правозахисники просять публічно пояснити причини відновлення обмежень щодо перетину адмінмежі.

Перетин адмінмежі з Кримом: причини введення обмежень

  • Кабмін з 9 по 30 серпня припинив роботу КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом з метою запобігання поширенню на території України COVID-19. Правозахисники назвали таке рішення необгрунтованим.
  • Пізніше Мінреінтеграції опублікувало список гуманітарних підстав для перетину адмінмежі.