Родичі українських політичних в'язнів та полонених пікетували Офіс президента з вимогою поновити зусилля зі звільнення бранців з російських тюрем і в’язниць в окупованому Криму.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, близько десятка матерів, дружин та інших близьких родичів українських політв'язнів та військовополонених прийшли до Офісу президента на акцію "Свободу українським полоненим".

Читайте такожЄрмак пояснив, чому процес обміну утримуваних осіб загальмувався

В руках учасники акції тримали фото свої близьких, яких незаконно утримують у російських в'язницях та у тюрмах в окупованому Криму. Вони вимагають поновити діяльність робочої групи при Офісі президента з питань підтримки полонених, полонених без встановленого місця перебування та безвісти зниклим, політв’язням, цивільним заручникам.

Також родичі політв’язнів і полонених просять президента провести зустріч з ними.

Крім того, учасники акції закликають розпочати роботу постійної комісії при Кабінеті міністрів відповідно до вимог закону про статус безвісти зниклих і внести на розгляд Верховної Ради законопроект про соціальну та правову підтримку полонених, політв'язнів, заручників.

Читайте такожГолова МЗС Німеччини нагадав Лаврову, що Росія має виконувати Мінські угоди

Як повідомила кореспондента УНІАН тітка політв'язня Олександра Шумкова Людмила Шумкова, за різними оцінками, в Росії та Криму незаконно утримують від 94 до 115 українських політв’язнів. Перша цифра – це дані громадських організацій, друга – Офісу омбудсмена.

Також, за її словами, якщо питанням обміну військовополонених ще якось займаються під час переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи, то політв'язні, тобто громадяни України, яких було заарештовано та ув'язнено в окупованому Криму і Росії, взагалі перебувають поза будь-яким переговорним процесом.

Шумкова також зазначила, що родичі політв'язнів неодноразово зверталися до Офісу президента, проте отримували «відписки» від Міністерства юстиції.

Читайте такожРезніков: звільненим в рамках обміну з ОРДЛО українцям проведуть тести на COVID-19

"Робоча група нібито існує, але вона не працює. Нам взагалі невідомо, що відбувається з перемовинами, у нас немає комунікації з Офісом президента уже тривалий час. Ми хочемо почути від президента, що відбувається, щоб повернути наших рідних додому. Ми зверталися з листами до Офісу президента, але там їх перенаправляють до Мін'юсту або до МЗС, або до Офісу омбудсмена. А вони взагалі не відповідають. Лише Мін'юст пише «відписки» про те, що процес передачі і відбування покарання ув'язненими відбувається відповідно до Конвенції", - сказала Шумкова.

Вона звернула увагу, що з російських в'язниць звільняють лише тих політв'язнів, які мали міжнародну медійну підтримку, або тих, хто відбув строк ув’язнення.