СБУ затримала у Києві куратора ватажків "ДНР", причетного до збиття MH17 / facebook.com/SecurSerUkraine

Співробітники Служби безпеки України затримали у Києві громадянина К., який протягом 2014-2020 років здійснював функції одного з "кураторів" керівників так званого "ДНР" за лінією Головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил РФ (ГРУ РФ).

Читайте такожРосійська ФСБ похвалила СБУ: українці завербували чиновника курської поліції

Як повідомляється на Facebook-сторінці СБУ, зокрема, як позаштатний представник спецслужб РФ, чоловік брав активну участь у створенні так званого "Розвідувального управління ДНР" та інших підрозділів зазначеної терористичної організації.

Затриманому громадянину України інкримінується скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (Створення терористичної групи чи терористичної організації). Найближчим часом йому буде вручено повідомлення про підозру.

У розпорядженні СБУ є записи телефонних розмов К., які розкривають деталі міжвідомчих війн між ГРУ та ФСБ за контроль над "керівниками" терористичної організації "ДНР".

Фігуранти записів у свої розмовах згадують прізвища директора ФСБ Олександра Бортнікова та його заступників Андрія Бурлаки і Сергія Смірнова, помічника президента РФ Владислава Суркова, ватажків "ДНР" Олександра Захарченка, Олександра Бородая та інших.

Читайте такожКомандир українського бойового корабля намагався передати секретні дані росіянам

Також важлива частина оприлюднених записів – розмови К. із генерал-майором ГРУ Сергієм Дубінським (позивний "Хмурий") та Леонідом Харченком (позивний "Крот"), яких оголошено у міжнародний розшук у справі про збиття літака "Боїнг 777" "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17, внаслідок чого загинуло 298 осіб.

За інформацією Офісу генпрокурора, також позаштатний представник спецслужб РФ керував агентурною мережею, яка за його наказами мала здійснити ряд терористичних актів та диверсій на підконтрольній уряду України території.

Встановлено, що керівники та представники так званого "Розвідувального управління ДНР" безпосередньо причетні до збиття пасажирського літака.