Що робити з яблуками падалицею / фото ua.depositphotos.com

До того, як вдарять морози, важливо встигнути зібрати урожай, підготувати сад до настання холодів і зробити заготовки на зиму. Основна проблема полягає в тому, що іноді врожаю занадто багато. Варення вже зроблені в такій кількості, що вистачить на кілька поколінь вперед, а родичі і друзі морщаться і не погоджуються приймати сумки з фруктами.

В результаті яблука і груші приречено падають на холодну землю і, безмовно погоджуючись з несправедливістю життя, не проходять природний відбір. Таке життя - комусь на долі написано стати компотом, а хтось змушений, залишений усіма, гнити на землі.

УНІАН розкаже, чи потрібно збирати яблука, що опали, і що робити з ними далі.

Відео дня

Чи можна яблука класти в компостну яму - правила і нюанси

Як правильно зробити компост / depositphotos.com

Використовувати фрукти в якості добрива - відмінна ідея. Так у вас вийде не тільки поліпшити стан грунту, але і підвищити врожайність інших культур. Головне - не класти в компостну яму фрукти з дерева, яке боліло, або піддавалося нападкам шкідників. Якщо ви це зробите, то заразите здорові рослини.

Правила приготування хорошого компосту:

  • не беріть тільки фрукти, збирайте їх разом з травою, бадиллям і листям;
  • відмовтеся від плодів, які оброблялися пестицидами;
  • візьміть для компосту пластикову ємність, короб з деревини або виройте яму в кінці городу;
  • покладіть на дно шар гілок або соломи;
  • яблука для компосту порубати сокирою або поріжте ножем;
  • заповніть плодами ємність і зверху засипте грунтом;
  • накрийте все це поліетиленовою плівкою;
  • періодично перемішуйте вміст і поливайте.

Час приготування такого добрива - 3-4 місяці в середньому. Якщо хочете прискорити процес, можна додати спеціальні хімічні засоби. 

Чи можна закопувати опалі яблука в саду під грядки

Поради для садівників / depositphotos.com

Деякі дачники влаштовують високу грядку. Це означає, що вони спочатку створюють штучне піднесення грунту, а тільки потім укладають шар добрива. Рослини, посаджені в такий грунт, відразу потрапляють корінням в живильне середовище. Вони розвиваються швидше і краще, плодоносять активніше і якісніше.

Як зробити таку грядку:

  • на тому місці, де буде грядка, виройте невелику траншею;
  • покладіть яблука, зверху - перепрілий гній;
  • засипте добривами так, щоб вийшов горбок.

В цілому, опалі яблука можна просто закопати в саду. Для цього потрібно зібрати всі плоди, відсортувати, прибравши згнилі або запліснявілі. Подрібніть їх і закопайте під плодові дерева в пристовбурні кола. Зверху засипте грунтом, можете додати листя або гной.

Корисна порада: додатково можна посипати сечовиною, щоб запобігти розвитку грибків.

Якщо ви не хочете використовувати опалі яблука, як добриво, то не полінуйтеся і вивезіть їх з ділянки. Залишати на городі або в саду такі плоди не можна, тому що рано чи пізно фрукти, уражені грибками або бактеріями, почнуть через грунт заражати здорові дерева.

Вас також можуть зацікавити новини: