Що зміниться з 1 червня / фото УНІАН

З 1 червня життя українців зміниться в багатьох аспектах. Літо почнеться з підвищення тарифів на електроенергію, скасування кредитних канікул в банках і скасування безкоштовного проїзду в транспорті для біженців в країнах ЄС.

Зміна тарифів на електроенергію

З 1 червня 2022 року компанія "Нафтогаз Трейдинг" планує підвищити ціни на газ. Ціна газу складе 29,392 тис.грн/тис. куб. м (з ПДВ). Така вартість діятиме до 31 травня 2023 року.

Тарифи на електроенергію для приватних домоволодінь залишаться без змін. На період воєнного стану вони заморожені. Тарифи залишаться такими: 1,44 грн/кВт-год при розмірі споживання до 250 кВт-годин і 1,68 грн/кВт-год - при розмірі споживання понад 250 кВт-годин.

Відео дня

Тарифи на воду встановлюватимуться місцевими водоканалами.

Грошова допомога ветеранам

З 1 червня за постановою Кабміну деякі категорії ветеранів почнуть отримувати грошові виплати. Фінансова допомога надається таким громадянам:

  • українцям, які мають статус ветерана війни, ув'язненим концтаборів і гетто - по 612 гривень;
  • інваліди війни 1 групи та люди з особливими заслугами перед Україною-до 4421 грн.

У виплаті пенсій змін не очікується. Всі громадяни, яким виплачується пенсія, отримають виплати в повному обсязі.

Нові умови від банків

Більшість банків з 1 червня 2022 року скасовують кредитні канікули і повертають старі відсотки за кредитними картками.

В ПриватБанку скасують кредитні канікули і повернуть "Оплату по частинах". Щоб стимулювати клієнтів вчасно платити за платежами, банк ввів нове правило: якщо платити хоча б 5% заборгованості, пільгова ставка залишиться.

У банку повідомляють: "Пільгові умови обслуговування зі ставкою 1,7% на місяць будуть діяти до кінця серпня, якщо клієнт вчасно вносить обов'язковий щомісячний платіж у розмірі 5% суми заборгованості. Інакше відсотки будуть нараховуватися за стандартними ставками 3,4% (для карт "Універсальна Gold") і 3,5% (для карт "Універсальна"). Особливі умови обслуговування після завершення кредитних канікул 1 червня 2022 року діятимуть також для військовослужбовців та осіб, які постраждали внаслідок військової агресії Росії".

В Monobank з 1 червня 2022 року можна буде збільшити кредитний ліміт. Однак якщо клієнт захоче це зробити, доведеться погодитися на підвищення ставки з 1,6% до 3,1%.

В Сбербанк скасують кредитні канікули для фізичних осіб і бізнесу.

Зміни для абонентів Київстар

З 1 червня Київстар закриє популярні послуги "4G 10000 МБ", "бонусних 1000" і "бонусних 3000 МБ". Про це оператор додатково повідомить всіх клієнтів в смс.

Зміни для біженців в ЄС

З червня деякі країни Євросоюзу скасують безкоштовний проїзд у громадському транспорті для біженців з України. З 1 червня платним буде проїзд у Німеччини, Польщі, Болгарії, Швейцарії та Чехії. Однак в Німеччині, Чехії та Польщі переселенці зможуть купити проїзний на місяць за зниженою ціною.

Вас також можуть зацікавити новини: