12 червня Мангер не з'явився на засідання Печерського районного суду Києва для обрання запобіжного заходу / УНІАН

Підозрюваного у справі про вбивство Катерини Гандзюк, голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера зараз везуть до Києва для участі в засіданні Печерського районного суду.

Про це повідомила херсонська журналістка Тетяна Дергачова.

«Як стало щойно відомо, в рамках судового рішення спецпідрозділом СБУ «К» в лікарні було затримано голову обласної ради Владислава Мангера та озброєним спецпідрозділом супроводжується у судову залу в Києві», – пише вона. 

Відео дня

Читайте такожСправа Гандзюк: адвокат потерпілих заявила, що підозрюваний Мангер вдруге сховався в лікарні

Напередодні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на затримання Мангера. За словами активістів ініціативи, незалежний експерт-лікар, якого залучили прокурори, зробив висновок, що Мангера можна транспортувати до Києва у присутності лікаря і стан його здоров’я дозволяє йому подорожувати до столиці.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Мангер не з'явився на засідання Печерського районного суду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу за клопотанням прокурора.

4 червня до Херсона прибув слідчий, щоб виконати рішення суду про привід, але з'ясувалося, що вже сам Мангер перебуває у лікарні. Слідчим не вдалося здійснити привід Мангера до Печерського райсуду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу за клопотанням прокурора. Його адвокати надали довідку, що Мангер перебуває в реанімації і нетранспортабельний. При цьому ні слідчого, ні експерта в лікарню не пустили.

У судовому засіданні оголошено перерву у зв'язку з тим, що слідчі мають обґрунтувати необхідність примусового доправлення Мангера до суду.

Читайте такожОфіс генпрокурора "злив" справу Гандзюк - адвокат

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла. 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено.

Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту. У січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України.

17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна. 25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.